Elhunyt Gordon Zsuzsa

Nyolcvanöt éves korában elhunyt január 31-én, szombaton Gordon Zsuzsa kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

1929. július 6-án született Budapesten. 1945-ben kezdte meg tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1949 és 1952 között a Pécsi Nemzeti Színházban lépett fel - Móricz Zsigmond Úri murijának Rozikájaként mutatkozott be -, majd tíz évig a Petőfi Színházban és a Jókai Színházban szerepelt. 1962 és 1968 között a Vígszínház társulatának tagja volt, 1968-1969-ben a Mikroszkóp Színpadon játszott.

 

gordon

Gordon Zsuza (forrás: nol.hu)

 

1969-től harminc éven át az Irodalmi Színpad, a Radnóti Miklós Színpad és a Radnóti Miklós Színház tagja volt. Legjelentősebb színpadi alakításai sorolták a Laodameia címszerepét és Higginsné szerepét a Pygmalionban.

 

Gordon Zsuzsa Valodi vadnyugat

Gordon Zsuzsa a Valódi vadnyugatban (forrás: Radnóti Színház)

 

Több tévé- és játékfilmben is szerepelt, ezek közül is kiemelkedik Máriássy Félix Budapesti tavasz című 1955-ös filmje, amelyben ő alakította a Dunába lőtt zsidó lányt, Jutkát. Az ő kellékcipője alapján mintázták az áldozatokra emlékeztető kompozíció balról a második lábbelijét.

 

Munkásságát 1955-ben és 1957-ben ismerték el Jászai Mari-díjjal, 1983-ban érdemes művész lett.

 

A NolTV riportja a színésznővel:

 

 

Forrás: MTI, NolTv

 

süti beállítások módosítása