Majtényi Erik-estet tartanak Szatmárnémetiben

Február 5-én Majtényi Erik szövegekből készült stúdió előadást mutat be László Zita színésznő és Hencz József zeneszerző.

A Bújócska, avagy egy csésze kávé - versek, kuplék, sanzonok, ilyen-olyan vallomások címet viselő, különleges hangulatúnak ígérkező estre február 5-én, 18 órától kerül sor a Szatmárnémeti Északi Színház Ács Alajos stúdiótermében.

 

Ajánló az előadás elé:

 

Az okostelefonok világában, a ránk zúduló hírzuhatagban nehezen elképzelhető, hogy nem is olyan régen a bajba jutott, életveszélybe került ember segélykérő üzenetét palackba zárta és a szeszélyesen áramló óceán hullámaira bízta, azzal a reménnyel, hogy valahol az emberség egy csendesebb öblében célhoz ér.

 

Majtényi Erik Üzenet a palackban című jegyzetében írja: „a palackposta jelképe voltaképpen az író célját, élete értelmét fejezi ki. A reményt, a bizakodást, hogy a maga vízre bocsájtott palackjainak is célhoz érhet egy bizonyos hányada”.

 

Laszlo Zita-Hencz Jozsef

László Zita és Hencz József (forrás: Harag György Társulat)

 

Majtényi vízre bocsátott palackjaiból harmincötöt horgásztak ki az alkotók. Mint mondják, egyáltalán nem palástolt izgalommal nyitogatták őket sorra: váratlan, meglepő, furcsa, incselkedő, sajgóan fájó, elgondolkodtató, cinkosan fügét mutató, töprengő lírai üzenetek voltak  ezek: „rügyet fakasztanék meztelen ágon”, „játszatok velem”, „egy vers szavalja önmagát”, „a kenyérbolt bezárt”, „ha nagyon fázol, közelebb húzódhatsz az emberekhez”, „megjött a négyes villamos”, „egy kéz melege kihűl a rézkilincsen”, „és nem mondták neki, hogy nagyfejű”, „máglyát gyújt a frizurák boglyáiban az ifjúság”, „legszebbik álmunk bundát ígér”, „nem láttatok kint ácsorogni este a kaputok előtt”, "kérek egy dupla rövidet!”, „ember vagyok, kit boldogságra szántak”, „mit feleljek, ha minden válasz visszás és fonák”, „szempillád rebben, mint lüktetés a kötözött sebben”, „a vonat többé nem indul tovább”...

 

"Az előadásban sorra kinyitunk minden palackot abban a reményben, hogy célhoz érnek az író üzenetei." –vallja László Zita és Hencz József.

 

süti beállítások módosítása