Akadálymentesített Csókos asszony Kecskeméten

Február 8-án Pünkösdi Kató és Dorozsmai Pista története elevenedik meg a színpadon látás- és hallássérültek számára is élvezhető módon a Katona József Színházban. 

 

csok1

 

- Miért a Csókos asszonyra, az évad nagyoperettjére esett a választás?


- Nagyon népszerű operett, melyről már hallottak a hallás – és látássérültek is. Utóbbiak közül volt olyan, aki rádióban, tv-ben már hallott belőle részletet. Kifejezetten az ő kérésük volt, hogy a következő akadálymentesített előadás ez legyen.

 

- Hogyan lehet egy zenés produkciót hallássérült emberek számára élvezhető módon bemutatni?


- Alapjába véve a hallássérült emberekre is igaz, hogy a zenés produkciókat sokkal jobban kedvelik, mint a prózát – ezt egy felmérés is bebizonyította. Ugyanis a zenés darabok szórakoztatóbbak, nyelvezetük, szövegük egyszerűbb, ráadásul látványosabbak, a zene lüktetését pedig a hallássérült emberek is érzik a testükön. A tolmács a zene hangulatát, dinamikáját és ritmusát is „átadja". Például lábával, csípőjével üti a ritmust, miközben jelel, mimikával és kézmozdulattal jelzi a magas vagy mély hangokat. Lehetőség szerint ritmusra jeleli a zenés részeket, amely élvezetesebb a hallássérült nézőknek.

 

csok2

 

- Lesz még akadálymentesített előadás idén Kecskeméten?


- Még egy előadást tervezünk szintén duplázva, tehát egyszerre lesz akadálymentesítve látás- és hallássérültek számára.

 

- Milyen tapasztalatokat hozott a 90 Decibel Projekt az elmúlt években?


- Társadalmi és kulturális szempontból is nagy eredményeket sikerült elérni a projekttel. Mivel minden előadás integrált, ezért az emberek sokkal nyitottabbak, elfogadóbbak lettek, a kihívással élők pedig alanyi jogon részesei lehetnek a színházi élményeknek. 13 intézménnyel dolgozunk együtt, ahol rendszeresen vannak akadálymentesített előadások. A visszajelzések rendkívül pozitívak. A színház világa megnyílt ezek előtt az emberek előtt, akik így részesei lehetnek a kultúra eme csodás részének. Figyelembe vesszük a kéréséket, az építő jellegű kritikákat, melyek nagy segítséget adnak ahhoz, hogy minél jobb „szolgáltatást" tudjunk nyújtani.

 

csok3

 

A Csókos asszony főbb szerepeiben színpadra lép Dunai Tamás, Dobó Enikő, Orth Péter, Kiss Zoltán, Csombor Teréz, Hajdú Melinda, Szerednyey Béla és Pál Attila. Zerkovitz Béla operettjét Nagy Viktor állította színpadra.

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása