Ablak - Edward Bond drámája a Trafóban látható

Február 15-én, 16-án és 24-én a Bohócok a Láthatáron Csoport Bethlenfalvy Ádám rendezésében mutatja be színházi nevelés előadását a Trafóban.

Ajánló a darab elé:

 

Egy 16 éves fiú története a születése előtti időtől élete fordulópontjáig. Családi dráma, öngyilkosság, drogproblémák – húsbavágó, zord, mégis valóságos világ jelenik meg Edward Bond Ablak című drámájában, Bethlenfalvy Ádám rendezésében. A történet olyan kérdéseket vet fel, amiknek megtárgyalására bőven van igény a felnőtt- és a tizenéves korosztály köreiben egyaránt. Az előadások fontos részét képezik az alkotók által vezetett feldolgozó foglalkozások, ahol a közönséggel, résztvevőkkel együtt vitatják meg a Bond darab által felvetett kérdéseket.

 

Miközben kint az utcán zajlik az élet, egy szürke panelház sokadik emeletén Dan, a 16 éves kamasz fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról, és megszabadulni családja terheitől. Az anya csendre vágyik, a külvilágot viszont nem zárhatja ki az életéből. Az apa nem akar apa lenni, vegetál, miközben egy jobb sorsról ábrándozik. A fiatal fiút figyeljük, aki próbálja megérteni önmagát és környezetét, hogy egyszer majd élhető élete lehessen…

 

próba

Ablak (forrás: Trafó)

 

A történet írójáról:

 

Edward Bond a kortárs brit drámairodalom elismert alakja, aki főleg a fiatal közönségnek készít kimondottan színházi nevelési célra szánt darabokat. Művei ugyan egészen sötétek, ám épp ezért alkalmasak arra, hogy az előadásokhoz tartozó foglalkozásokon megvitatásra kerüljenek. Bethlenfalvy Ádám, az előadás rendezője több alkalommal fordított és rendezett már Bond darabot (Gyerekek, Dallam, Tizenegy trikó).  Hazánkban korábban főleg a KÁVA Kulturális Műhely, illetve a Kerekasztal társulat vitte színre a szerző műveit.

 edward

Edward Bond (forrás: carlsonibenglish.wikispaces.com)

 

 

A társulatról:

 

A produkciót a Bohócok a Láthatáron Csoport hívta életre, akiknek fontos céljuk, hogy előadásaikkal, drámapedagógiai foglalkozásaikkal, közösségi színházi eseményeikkel segítsék a marginalizálódott, elszegényedett, vagy más szempontból kirekesztett közösségek kulturális és közösségi életének fejlődését. Akut társadalmi problémákra kívánják ráirányítani figyelmet, hogy növeljék a társadalmi érzékenységet egyéni és közösségi szinten is. A csoportot 2010-ben Feuer Yvette alapította, aki az Ablak című előadásban az anyát, Lizt alakítja majd. A produkcióban szerepel Fehér Dániel, a NEXTfeszten is fellépő HUPS! Crew egyik előadója. Neki sem új a színházi nevelés, hiszen a Kolibri Színház színházpedagógiai célú előadásaiban is rendszeresen játszik.

 

próba2

 Ablak (forrás: Trafó)

 

A Trafó színházi nevelés-sorozatáról:

 

A Trafó Kortárs Művészetek Háza már hosszú évek óta vállal aktívan szerepet a színházi nevelés területén. 13 éve működik a kortárs művészeti beavató program, ami a tavalyi évad óta a Gondolat Generátor nevet viseli. Ugyanebben az évben, az InSite Dramaval közösen létrehozták a Kispad című tantermi előadást, amivel rendszeresen járnak vidéki és fővárosi középiskolákban, és tartanak színházi nevelési foglalkozásokat a tizenéves korosztálynak.

 

ablak

Az előadás plakátja (forrás: Trafó)

 

Ablak

 

Írta: Edward Bond

Szereplők: Gerner Csaba, Feuer Yvette, Fehér Dániel

Kellék, jelmez: Tölli Judit

Rendezte és fordította: Bethlenfalvy Ádám

 

február 15., 16., 24., 18:00

 

süti beállítások módosítása