Szántó Erika: „Az igazi drámákban két igazság létezik”

Anna Gavalda Szerettem őt című regényét a Rózsavölgyi Szalonban vitte színre Györgyi Anna és Szilágyi Tibor főszereplésével a Balázs Béla-díjas rendezőnő, aki az alkotófolyamatról mesélt. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:

 

Szántó Erika elmondta, miért esett választása a Szerettem őt című regényre: „Rendezőként mindig vonzottak azok a történetek, amelyek a hétköznapi embertől az egyetemi tanárig bárkinek befogadhatók. Vannak művek, amelyeknek nagyon sok szintje van: Anna Gavalda Szerettem őt című története ilyen darab. A regény véletlenül került a kezembe, és az első ötven oldal elolvasása után már éreztem, hogy színpadra alkalmas. Így, miután a dramaturgiai múltam alapján nagyon sok feldolgozást készítettem, eldöntöttem, hogy megvalósítom a tervemet” – árulta el, majd arról beszélt, miért találja érvényesnek a darabot.

 szántó

Szántó Erika

 

„Nagyon sok embert "üt szíven", ugyanis a legtöbb felnőtt ember élete során vagy megcsalatott, vagy megcsalt, vagy elhagyták, vagy ő hagyott el mást. Ezért aztán rettenetesen erős érzelmi azonosulást jelent a nézőnek. Az alapfelállás igen egyszerű: egy harmincvalahány éves kétgyerekes nőt otthagy a férje, egyszerűen azért, mert beleszeret valaki másba. Ekkor az elhagyott nő apósa leviszi az asszonyt a két gyerekkel egy házba, és egy éjszakán keresztül beszélgetnek. A történetben megelevenedik az após húsz évvel ezelőtti szerelmi története. Úgy találtam, hogy attól lesz hangsúlyos az azonosulás a másik szereplővel, hogy ugyanaz a színésznő, Györgyi Anna játssza az elhagyott nőt és az após egykori szeretőjét. Az igazságnak nagyon sok oldala van, de nagyon ritkán történik meg velünk, hogy egy felállásból valaki másnak az érzelmi helyzetébe belehelyezkedjünk. Pláne, ha látszólag szemben álló, vagy rivalizáló szerepben vagyunk” – fejtette ki Szántó Erika.

 

„Úgy gondolom, hogy napjaink egyik legnagyobb problémája az empátia hiánya. Szerintem Anna Gavalda nagyon sokat tud az érzelmek útjáról. Természetesen, ha kiválasztok egy színpadra alkalmas művet, akkor nem gondolom végig feltétlenül olyan tudatosan, mint ahogyan ezt most megfogalmaztam. Az én pályámon az embert az ösztönei néha megcsalhatják, de én egyből azt éreztem, hogy ezt színpadra kell vinni” - mondta, majd az após szerepéről beszélt.

 

szerettem

Jelenet az előadásból

 

„Az igazi drámákban nem egy igazság és egy hazugság létezik, hanem két igazság. Nincs tehát recept arra, hogy az életünkben melyek a helyes és a helytelen döntések. Az após fia úgy dönt, hogy újrakezd, az após azonban fiatalkorában ezt nem vállalta. Engem éppen az izgatott, hogy nem lehet kiosztani az igazságot. Sőt az utolsó mondata az előadásnak a férfi kérdése, miszerint: Nem lett volna jobb, ha az unokáimnak egy bátrabb nagypapája van? Ezek a kételyek miatt szerintem a Szerettem őt mély pszichológiai és filozófiai kérdéseket vet fel, közben pedig a történet hétköznapi, érdekes, és sok szinten befogadható” - fejtette ki Szántó Erika.

 

A teljes interjú a Magyar Hírlap január 31-i lapszámában olvasható.

Forrás: Magyar Hírlap

 

süti beállítások módosítása