Véget ért a SZEM fesztivál - Videó

 

Workshop prezentáció, gyárlátogatás és két meglehetősen különböző stílusú előadás - sűrű programmal zárt az utolsó napon a SZEM Fesztivál.

 

 

Öt ország hét képzőhelyének mintegy 120 diákja, színészhallgatók, tervezők, rendezők, dramaturgok jöttek el a szemlére, és mutatták be egy-egy produkciójukat, vettek részt a workshopokon és a szakmai beszélgetéseken.

 

Az utolsó nap a workshop-prezentációval kezdődött, ahol a Miskolci Nemzeti Színház balett terme zsúfolásig megtelt azokkal a hallgatókkal, akik részt vettek a délelőtti foglalkozásokon. Az este pedig két darabot tartogatott: a hollandok Kastély előadásukkal, a kaposvári színinövendékek pedig a Fehér felhő produkcióval léptek fel. A nap végi buliban pedig együtt fogadkozott a fiatal színházi társaság: jövőre találkoznak.

 

 

szem

 

Kiss Csaba fesztiváligazgató, a házigazda Miskolci Nemzeti Színház direktora elmondta, a SZEM egy családi ünnep, az európai színházi egyetemek családjának fesztiválja. "Ez azonban nagyon komoly munkát takar. Az előadások utáni, késő esti szakmai beszélgetéseken például nap mint nap, két órán keresztül intenzív vita folyt, megismerhettük egymás gondolatait. Ez külön érdekessége és erénye a SZEM-nek. A legnehezebb feladata egy ilyen fesztiválnak az, hogy alkotói hangulatot teremtsen. A harmadik SZEM-en ez tökéletesen megvalósult, és nagyon szépen működött. Ennél többre én nem is vágyom" – fogalmazott.

 

"A fiatalság a leginkább kísérletező, újat kereső társaság. Mihez kezdenénk, ha ez az útkeresés is az állandó tetszeni vágyás jegyében történne? Nagy tanulsága ennek a szemlének, hogy mennyire nem értjük a fiatalokat, akik erőteljesen építik ki a saját világukat. Nem érzik azt, hogy egyedül lenne helyük, ezért egyre gyakoribb, hogy együtt marad egy csapat. Ez fontos jelenség, ezért szeretnék vele egy kicsit jobban foglalkozni" – tette hozzá.

Az, hogy a jövő évi SZEM-nek mi lesz a fő iránya, egyelőre nem dőlt el. Az viszont biztos, hogy a szervezők újra szeretnék megmutatni, milyen komplex, mindenre kiterjedő színművészeti oktatás zajlik Magyarországon, és lehet majd tapasztalatokat gyűjteni külföldről, lehetőleg Európa élmezőnyéből.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása