Barry Lubin tartott mesterkuzust az UtcaSzaknak

A New York-i Big Apple cirkusz művészeti vezetője, Barry Lubin tartott mesterkurzust a Piros Orr Bohócdoktorok, a Bohócok a láthatáron és az UtcaSzak tagjai számára.

 

Az UtcaSzak beszámolója:

 

A Simon Balázs vezette Utcaszínházi Alkotóközösség színházi, táncos és cirkuszi alkotók valamint pedagógusok és pszichológusok összefogása, mely elsősorban a gazdasági, szociális vagy földrajzi okok miatt hátrányos helyzetben élő közösségeket szólít meg.

 

Munkájuk során népszínházi műfajok örökségét, a fizikai színház tapasztalatát és a modern pszichológia emberismeretét ötvözik. 2015 első felében újra több nyitott workshopot is tartanak a társulat tagjai, és a munkájuk iránt érdeklődők számára, amelyekre jelentős alkotókat, mestereket hívtak vendégül ez alkalommal a fizikai színház, a pantomim illetve a slapstick területéről.

 

barry lubin

 

Február 2-3-án, illetve 11-12-én a nemzetközi hírű bohóc, rendező, előadóművész, Barry Lubin, márciusban az egyedülálló pantomimművész és komikus, Méhes Csaba, májusban pedig az olaszországi alkalmazott azínház meghatározó alakja, Gianluca Barbadori tart fizikai színházi kurzust.

 

Berry Lubin, a New York-i Big Apple cirkusz művészeti vezetője a Piros Orr Bohócdoktorok, a Bohócok a láthatáron és az UtcaSzak tagjai számára tartott kétnapos zártkörű intenzív mesterkurzust, amelyet február 11. és 13. között egy nyitott műhely követ. Lubin egyébként jelenleg a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsorában, a Magyar Cirkuszcsillagok című előadásban szerepel klasszikus Grandma’, vagyis nagymama karakterével. Ő az amerikai slapstick művelője és tanítómestere. Ez az a műfaj – közismerten a börleszk - amit a némafilm, Buster Keaton, Chaplin és társaik tettek halhatatlanná.

 

utcaszak2

 

„Barry hihetetlenül ért az időzítéshez, a ritmushoz, ahhoz, hogyan kell egy-egy etűdöt úgy fölépíteni, hogy annak fordulatai, tetőpontjai, ismétlései a leghatásosabbak legyenek. A kétnapos workshop során a résztvevők kreatív feladatokat kaptak. „Barry ezekhez fűzött kommentárjaiból kibontakozott a realitásokhoz való nagyon különleges hozzáállása. Azt vallja, hogy mindaz a fantázia, ami a színpadon megjelenik, a nagyon pontos realitásokban találja meg azt a táplálékot, amitől el tud rugaszkodni. Tudja, a néző a valósághoz viszonyít” - mondja Simon Balázs.

 

Az UtcaSzak évek óta kapcsolatban áll a világ számos területén működő Clowns Without Borders nevű szervezettel, mely válságzónákban, válsághelyzetekben élő emberek számára viszi el a nevetést. A szervezet vezetője, Selena McMahan 2014 nyarán vendége volt az Utcaszínházi Alkotóközösség által életre hívott Except Művészeti Akadémiának. Az ő közvetítésével sikerült Berry Lubint meghívni a kurzusra.

 

berrylubin2

 

Méhes Csaba márciusban három héten keresztül dolgozik a testi kifejezés eszközein délelőttönként az UtcaSzak társulatával illetve néhány a kurzusra jelentkező színésszel.

 

Gianluca Barbadori, aki az Anconai Un Ponte Tra Culture alapítója a fizikai színház szociális célú alkalmazásában rendelkezik hatalmas tapasztalattal, május első napjaiban tart egyhetes képzést. Az egész napos workshopokon a Grotowskival való közös munkája során illetve az elmúlt évtizedekben a fizikai színház és a szegregált szociális közösségekben végzett munkáinak tapasztalatait adja át.

 

Forrás, fotók: UtcaSzak

 

süti beállítások módosítása