Színházak a Szputnyikért - A TÁP Színház gyűjtőakcióba fogott

A TÁP Színház egy előadása teljes bevételét a megszűnőben lévő Szputnyik Hajózási Társaság számára ajánlotta fel. Egyúttal arra kérik a többi színházat és magánszemélyt, hogy lehetőségeikhez mérten kövessék példájukat.

 

A TÁP Színház felhívása:

 

Színházak a SZPUTNYIKÉRT!

 

Minden színház anyagi gondokkal küzd, sokunk működése van napi fenyegetettségben, leginkább a függetleneké – de azt, hogy megszűnjön egy színház, ráadásul a Szputnyik, ami a magyar színházi élet nemzetközileg is elismert legjelentősebb, legprogresszívabb független színháza, nem engedhetjük! Ez súlyos érvágás mindannyiunk számára!

 

A TÁP Színház is az anyagi értelemben vett kivérzés előtti pillanatban van, áprilistól nem tudjuk játszani kész előadásainkat. Mivel nekünk nincs állandó fizetett társulatunk, akiket szélnek ereszthetnénk, előadásainkat eresztjük szélnek, eltesszük őket kicsit jobb időkre! De aktivitásunkat, ad hoc előadásainkat nem veszítjük el, azt nem engedhetjük, hogy teljesen kifogják a szelet a vitorlánkból! Ebben a súlyos anyagi helyzetben és ezekben a nehéz időkben annyit megtehetünk, és kötelességünknek is érezzük megtenni, hogy egyik utolsó nagyobb előadásunk, a Lúd Zsolt és kutyája, Mattyi bevételét felajánljuk a Szputnyik Hajózási Társaság számára, a színház fennmaradásáért.

 

Arra szeretnénk kérni és biztatni a többi -nem csak független- színházat, színészt, színházi embert, és mindenkit, aki átérzi, hogy mit jelent egy színház megszűnése, hogy lehetőségeihez mérten tegye ugyanezt!

 

A magyar társadalom súlyosan szolidaritáshiányos, és ettől a kulturális-, színházi élet sem mentes! Nem süllyedhet el a Szputnyik a közöny csendjében! Itt az alkalom, hogy megmutassuk, létezik még szolidaritás: mentsünk meg egy színházat, mentsük meg saját magunkat, mentsük meg a magyar kulturális életet!

 

                                                      Vajdai Vilmos

                                              A Táp Színház vezetője,

                                          a Katona József Színház tagja

                                                   

                                        

 

Eddigi felajánlások:

 

- TÁP Színház - Lúd Zsolt és Kutyája Mattyi március 11-ei előadásának teljes bevétele (Átrium).

- Tünet együttes - Voyager 3. március 31-ei előadásának teljes bevétele (Jurányi ház).

- Fekete Ádám  - Válasszunk párt! (HOPPart ) egy előadásbeli szerepének gázsija.

- Piti Emőke - Lö Csibészek (Táp Színház) egy előadásbeli szerepének gázsija.

- Nagy Ervin - Makrancos hölgy (Vígszínház) egy előadásbeli szerepének gázsija.

- Keresztes Tamás - Amadeus (Orlai Produkció) egy előadásbeli szerepének gázsija.

- Katona József Színház

- Vígszínház 

 

 A felajánlásokat a “Színházak a Szputnyikért” facebook oldalon tehetik meg, és a technikai részleteket is itt fogják a későbbiekben megtalálni.

 

 szputnyik

 

 

Az előzményekről:

 

Február 9-én tudatta a Szputnyik Hajózási Társaság, hogy a társulat évad közben kényszerül abbahagyni tevékenységét. A 7 éve működő csapat (10 színész, 7 stábtag) nem kívánt magyarázkodni, csupán tényszerűen felsorolta, mik vezettek oda, hogy ezt a döntést meghozták:

 "- Produkciók létrehozására két éve nem kaptunk hazai pályázati támogatást, ezért azokat a működési támogatásból kellett kigazdálkodni.

 - A költségvetés 1/3-át jelentő működési pályázati támogatás a legjobb esetben is csak az adott év júliusában érkezett meg, minden tavasszal forráshiányt okozva.

 - 2009 óta teszünk eleget külföldi meghívásoknak. Ezek a koprodukciók ugyan fedezték a költségvetés 2/3 részét, de komoly szervezési nehézségeket okoztak. Egyrészt minden esetben csak a társulat egy része tudott dolgozni egy-egy ilyen helyzetben, így acsapat kétfelé szakadva játszott itthon és külföldön (több külföldi előadás esetében ez már komoly logisztikát jelentett az egyeztetésnél és a műsorterv elkészítésénél), másrészt ez az évek óta fennálló helyzet egyre komolyabb problémát jelentett társulati életünkben, hisz együtt nem tudtunk itthon dolgozni.

 - A hazai jegybevételek csupán az adott előadás fenntartását, továbbjátszását biztosították, plusz bevétel nem keletkezett. Szponzori támogatást méretünkből adódóan sem sikerült szerezni.

 - Saját előadásainkat (akezdetvége, Baal, A heilbronni Katica) március 31-ig láthatják még a Jurányi Házban, a Vígszínházzal együttműködésben létrejött két előadás - köztük a most készülő Koldusopera - és Grazban a Motel az évad végéig biztosan műsoron lesznek" - áll a csapat közleményében.

 

 

forrás: TÁP Színház, Színház.hu, MTI 

 

 

 

süti beállítások módosítása