Mi zajlik a Magyar Nemzeti Balettben?

A NOL értesülései szerint a Magyar Nemzeti Balett táncosai kifogásolják, hogy minősítő vizsgát kell tenniük. A korábbi és a jelenlegi balettigazgató is megszólalt az ügyben.

 

Február elején arról számolt be a Népszabadság: a Magyar Nemzeti Balett táncosai kifogásolják, hogy minősítő vizsgát kell tenniük. Az Operának törvényi kötelezettsége a minősítő vizsga, ugyanakkor a lapnak nyilatkozó művészek az orvosi alkalmassági vizsgálat egyes elemeit megalázónak tartották és furcsának találták, hogy balettvizsgát kell tenniük.

 

Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter elmondása szerint a legutóbbi, 2010-es minősítésen az akkori balettigazgató, Keveházi Gábor mindenkinek beírta a kiválót, ugyanúgy az ötven év felettinek, mint a száz kilón túlinak. A főigazgató azért sem érti a táncosok elégedetlenségét, mert visszamenőleg szeptember elsejéig 30 százalékos felléptidíj-emelést kaptak, és belátható időn belül új, színpadméretű balett-terem is rendelkezésükre áll majd.

 

balett

 

Keveházi Gábor ezt azzal magyarázta a Népszabadság interjújában, hogy a saját kategóriájában mindenki kitűnő volt. 

 

Az egykori balettigazgatót 2011-ben mentették fel posztja alól, állítása szerint négy év után a munkaügyi bíróság viszont kimondta, hogy ez jogellenesen történt. A Népszabadságnak úgy nyilatkozott, elkeseredve nézi azt, ami a Magyar Nemzeti Balettben történik, szerinte mentálisan szétverik az együttest. Nem érti, minek vizsgálni azt, ami nap mint nap látható a színpadon, és úgy véli, Solymosi Tamás, a jelenlegi balettigazgató alkalmatlan a pozíciójára, mert szívtelen produkcióknak ad teret és megszünteti a társulat arculatát.

 

"A Kúria ítélete szerint a volt balettigazgató közalkalmazotti viszonyának megszüntetése szabályos volt, de a vezetői megbízás visszavonása valóban nem volt rendben" - fogalmazott Solymosi Tamás az ügy kapcsán. "Nem tisztem minősíteni az operaház örökös tagját, de azt hiszem, ez a rang megköveteli, hogy ő se minősítse annak az intézménynek a jelenlegi szakmai vezetését, amely életjáradékot folyósít neki – pláne ne állítson valótlant. A harmadfokú döntés szerint Keveházi úr nemhogy nem nyert az Operától milliókat, de súlyos tételt kell fizetnie a perköltség miatt – visszahelyezése pedig értelemszerűen szóba sem került" - tette hozzá Solymosi, aki azt is megjegyezte, Keveházi Gábor után egyébként Eldar Aliev következett a balettigazgatói poszton, akit Keveházi hívott Magyarországra.

 

Solymosi azt is kifejtette, nem guillotine a minősítés, az  a 11 táncos, akit alkalmatlannak értékeltek, másfél hónap múlva bizonyíthat. "Mivel az az elvárás Magyarország első és egyetlen klasszikus balettegyüttesével szemben, hogy világszínvonalon működjön, közpénzből nem fizethetünk úgy táncost, hogy már nem tud táncolni. Szívesen küzdök azért, hogy a táncosi életjáradékhoz szükséges szolgálati időt lejjebb szállítsák, az Operán belül is készek vagyunk más területekre áthelyezni az érintetteket, nyilván a szociális alapból szintén segítünk. Egyébként vannak olyan 40 év feletti művészeink, akik kinézetüket és technikai felkészültségüket maximális szinten tartják, kiválóan dolgoznak, tehát nem lehetetlent várunk el" - magyarázta és azt is elárulta, a jövő évad programjában a sokak által hiányolt Seregi-darabok közül kettő is szerepel majd műsoron.

 

A Színház.hu értesülései szerint a Magyar Nemzeti Balett idősödő tagjainak felajánlották a lehetőséget, hogy más munkakörben folytathatják, de sokan nem éltek a lehetőséggel.  

 

A témában bővebben a Fidelio oldalán olvashatnak.

 

 

Forrás: mno.hu

 , 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása