Egyszer élünk - Amerikai rendező az M Studiónál

A sepsiszentgyörgyi M Studio Tom Dugdale rendezésében mutatja be Egyszer élünk c. legújabb produkcióját február 20-án. Az amerikai kortárs színházművészet fiatal alkotója Euripidész Alkésztisz c. drámájának adaptációját állítja színpadra.

 

Az M Studio ajánlója:

 

Attilának meg kellett volna halnia. Apolló viszont úgy döntött, hogy visszahozza őt a halálból – egy feltétellel: ha talál valakit, aki kész meghalni helyette. Megkérdezte a szomszédait, ismerőseit, barátait, az idős szüleit, de mindannyian visszautasították. Te is ugyanezt tennéd? 
Végül valaki mégis jelentkezett, és ma lesz a Nagy Nap. 
Helyes az, hogy valakinek meg kell halnia azért, hogy te élhess?

 

Egyszer elunk plakat

 

Az M Studio repertorájában rendhagyónak számít, hogy klasszikus görög dráma alapján készül előadás. A rendező Tom Dugdale szerint újraírással lehet a legőszintébben megragadni a kétezerötszáz éves történetben rejlő aktualitást, így Euripidész Alkésztiszét kortárs adaptációként mutatják be. Az előadás tíz százalékban őrzi meg a dráma eredeti szövegét, mely klasszikus tartópillérként fogja össze az új textúrát.


Tom Dugdale összművészeti formaként tekint a színházra, ennek értelmében olyan produkciók képezik rendezői ars poetikáját, melyek egyidőben több művészeti ágat olvasztanak magukba. Ez a kollázsolás az Egyszer élünk című előadásban is fellelhető, hiszen az elhangzó szöveg, a zenei, mozgás- és képzőművészeti elemek egyenértékű elemekként teszik teljessé a produkciót.


A feldolgozott történet egyszerű: Attilának meg kellett volna halnia. Apolló viszont úgy döntött, hogy visszahozza őt a halálból – egy feltétellel: ha talál valakit, aki kész meghalni helyette. Az élet és halál metszéspontjában Alkésztisz története több aktuális kérdést fogalmaz meg, melyek közül kettő különösen foglalkoztatja a rendezőt: Többet érhet-e egyik ember élete a másikénál? Odaadnánk-e saját életünket a Halálnak, csak hogy valaki más életben maradjon?


A rendező kiemelte, külön örömet jelent számára az M Studio színészeivel dolgozni, hisz sokoldalú tehetségekről van szó: mozgásszínészek, zenészek, képzőművészek, akik kiválóan bánnak a színpadi szöveggel is. Az előadás rendezője, szövegkönyvírója és zenei szerkesztője Tom Dugdale, díszlet- és jelmeztervező György Eszter, fordító és dramaturg Szabó Réka.


Tom Dugdale dolgozott már Romániában, 2010-ben és 2011-ben Gogol Egy őrült naplója és Arthur Miller Egy ügynök halála c. műve alapján rendezett két előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál. Az M Studio február 20-án, pénteken 19 órától mutatja be az Egyszer élünk c. produkciót, majd 22-én, vasárnap is megtekinthető a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban. Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Helyet foglalni, jegyet vásárolni a Városi Kulturális Szervezőirodában lehet.

 

A bemutató február 20-án, pénteken 19 órától lesz a sepsiszentgyörgyi Új Stúdióban, majd 22-én, vasárnap 19 órától is megtekinthető az előadás.


EGYSZER ÉLÜNK
Euripidész Alkésztisz címú drámája nyomán

 

Kórus - Bajkó László
Kata - Gáll Katalin
Eszter - Nagy Eszter
Halál - Orbán Levente
Cseléd - Polgár Emília
Apolló - Szekrényes László
Attila - Veres Nagy Attila

 

Rendező: Tom Dugdale
Díszlet- és jelmeztervező: György Eszter
Szövegkönyvíró és zenei szerkesztő: Tom Dugdale
Fordító, dramaturg: Szabó Réka

 

Forrás: M Studio

 

 

süti beállítások módosítása