Háztűznéző – Szentpétervári vendégjáték a Nemzetiben

A szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vendégjátéka 2015. március 28-án és 29-én, este 7 órától látható a Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

 

A Nemzeti Színház ajánlója:

 

Gogol fergeteges komédiája 173 évvel ezelőtt debütált Pétervárott, az Alekszandrinszkij Színházban, amely a mai napig Oroszország legpatinásabb intézményeinek egyike. Azóta a Háztűznéző - a Revizor mellett - nem csak az Alekszandrinszkij színpadán, de a világ szinte valamennyi színházának repertoárján a legnépszerűbb művek közé tartozik.

 

Gogol színpadi műveinek feldolgozása az Alekszandrinszkij Színház minden korszakában jelentős szerepet játszott a társulat művészi arculatának kialakítása szempontjából. A színház művészeti vezetője, Valerij Fokin - a Revizor mellett - a Háztűznézőt is a világirodalom egyik legfontosabb színpadi műveként tartja számon, így nem véletlen, hogy Gogol öröksége hosszú évek óta az egyik legfőbb ihletforrásként szolgál rendezői munkásságában. A világhírű író születésének 200. évfordulója alkalmából létrehozott előadást igen komoly szakmai és közönségsiker fogadta.

 

haztuznezo alexandrinszkij 01

 

Fokin rendezése a főhősnek azt az örök vívódását ábrázolja, amelynek során saját belső világát igyekszik megőrizni a külvilág abszurd realitásával szemben. A külső valóság abszurditása képtelen trükkökre és különös játszmákra késztetik a szereplőket, akik folyamatosan a gonosz, démoni erők csábításának hálójában vergődnek. Ilyen szórakoztató játszmának tűnik a hat kérő udvarlása is Agafja Tyihonovna Kupergyagina számára, mivel a kereskedő lánya még álmaiban, a képzeletében sem képes olyan választottra lelni, aki a számára elfogadható minden létező emberi erénnyel rendelkezik.


Alekszandr Borovszkij ötletes, hol befelé, hol kifelé nyíló díszlete érzékletesen hangsúlyozza ki a kényelmes, szinte “oblomovi” díványon heverésző főhős belső világából való kilépést az ellenséges és bizonytalan világba, amelyben senki sem érzi magát biztonságban.

 

Az előadást 2010-ben Párizsban, a Theatre de la Ville-ben, a Nemzeti Színházak varsói találkozóján, illetve a Dél-Koreai Gyeonggi Arts Centerben és a Seoul Arts Center-ben játszották 2009-ben.

 

Valerij Fokin Gogolról:


„Gogollal különösen óvatosan kell bánni. Amikor már-már azt gondolnád, hogy egész közeli barátságba keveredtél Gogollal, egyszer csak jön egy pillanat, és jól fejbe kólint. Törekszem arra, hogy ezt sohase felejtsem el. Úgy alakult, hogy Gogol szövegeit nagyon sokszor állítottam színpadra. Diákkoromtól fogva beleszerettem a műveibe, a Scsukin Főiskolán is Gogol alapján készítettem a diplomamunkámat. És azóta is folyamatosan szükségét érzem, hogy vissza-visszatérjek hozzá, nem tudok ráunni. Többször is rendeztem a Háztűznéző-t – először Lengyelországban és Dél-Koreában, aztán Oroszországban. De ezek az előadások egyáltalán nem hasonlítanak egymásra, más nyelv, más gondolkodás. Maga Gogol pedig egyszerűen kimeríthetetlen. Magával ragadó szerző, a műveiben minden megtalálható – a realizmus is, a fantasztikum is, ez egy igencsak összetett koktél. Enciklopédiája annak az orosz karakternek, amely nem változik meg az idők során – amely mindenképpen ottmarad benne egyfajta alaptermészetként. Gogolnál ez a karakter igen erőteljesen kifejezésre jut, és nem csak a negatív vonások tekintetében.”

 

Forrás: Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása