"Önjelöltekről én is tudok" – Bálint András válaszolt

A Radnóti Színház év végén leköszönő direktora a Magyar Narancsnak mesélt a teátrum élén eltöltött három évizedről és az utódlás nehézségeiről. Elárulta, nem lesz társulati tag, de szívesen visszajár majd játszani.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

"Tartottam egy társulati ülést pár napja, ahol elmondtam, mi sikerült, és mi nem. Nem sikerült stúdiószínházat létrehozni, kamaratermet. Nem sikerült előrelépni - és itt most arra a bizonyos nemzeti színházi kalandra gondolok, hiszen az továbblépés lett volna a társulatnak is, amikor úgy nézett ki, hogy én leszek a Nemzeti igazgatója 1998-ban. Aztán volt egy pillanat, amikor a főváros biztatott, hogy pályázzuk meg az Új Színházat (ez még a régi Új Színház volt), aztán ez sem sikerült. Fölmerült, hogy valamennyire beszállunk a Tivoliba - ez sem jött össze" - vont mérleget Bálint András.

 

Balint Andras

Fotó: vasarnapihirek.hu


Jövő év elején új igazgatója lesz a Radnótinak, erről a jelenlegi vezető így számolt be: "Folyik egy titkos igazgatócasting. Önjelöltekről én is tudok. De úgy gondolom, hogy a városvezetés most intelligensebb annál, hogy még egyszer belefusson egy botrányba, miután az Új Színházban megtörtént, amit akartak, és nem lett belőle jó színház, csak a balhé; az első vígszínházi pályáztatásnál nem történt meg Balázs Péter kinevezése, de cirkusz azért volt - szerintem nem akarnak még egyet. Így gondolom. Most több igazgatót fognak kinevezni: Mácsait, Mecznert, Novák Jánost és Bán Teodórát - egyik helyen sem néz ki változás. Ez jó, nem?"


Bálint András arról is mesélt, hogy négy jelentősebb "elmenéshullám" volt az elmúlt harminc évben. Először 1988-ban, amikor Csiszár Imre lett a Nemzeti igazgatója. Majd amikor Székely Gábor 1994-ben megalapította az Új Színházat, akkor Takács Kati, László Zsolt, Széles László, Tóth Ildi, Andorai Péter, Kerekes Éva is elment, amit nagy érvágásként élt meg. Amikor Jordán Tamás megkapta a Nemzetit, akkor átment Schell Judit és Kulka János. Két éve a Thália átcsábította Csányi Sándort, Szervét Tibort, Szombathy Gyulát, Cserhalmi György időnként tag volt, aztán vendég. "És igen, voltak tévedéseim, de azért nagyon sok nagy színész megfordult itt, és erre igazán büszke vagyok. És addig nem nyugszom, míg Törőcsik Mari el nem jön. Megígérte."

 

Az igazgató elmondta, nem lesz társulati tag a Radnótiban, de szívesen visszajön majd játszani. "A következő évadban szeretnék még egy önálló estet: Heltai Jenőt. Most olvasom a "44-es naplóját, ami szívbemarkoló és mulatságos. És ha új igazgató lesz, a társulatban mindenképp változás lesz - és ez természetes is."

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

süti beállítások módosítása