dunaPart3 – Kortárs előadóművészeti szemle Budapesten

3 tánc és 3 színházi előadás szerepel a március 2-8. között megrendezendő 3. magyar kortárs előadóművészeti szemlén, a dunaPart3-on a Trafóban.

 

 

2015. március 2. és 8. között a dunaPart és a Hungarian Showcase egyesítésével a Trafó, Kortárs Művészetek Háza, a Független Előadóművészeti Szövetség és a Színházi Kritikusok Céhe közösen rendezi meg a magyar független kortárs előadóművészeti szemlét.

 

2015. március 2-4. között az amerikai és egyéb tengerentúli szakemberek számára szervezett programban külön figyelmet szentelünk annak a kérdésnek, hogy milyen szerepet töltenek be a női alkotók a magyar előadóművészetben, majd március 5-től 8-ig az európai programszervezőkkel, fesztiváligazgatókkal, menedzserekkel és kritikusokkal kiegészült nemzetközi szakértő gárda az intenzív program keretében  a kortárs színházi és táncelőadásokat néz meg, délelőttönként pedig szakmai progamokon, beszélgetéseken, találkozókon vesz részt.

 

 

otthon 02 foto ligetvari csenge

Dollár Papa Gyermekei (fotó: Ligetvári Csenge)

 

 

A rendezvény fő célja megmutatni a hét napra Magyarországra látogató neves szakembereknek az elmúlt évek legjobb magyar előadásainak legjavát: 14 színházi- és 13 táncelőadást. A szakmai kuratórium javaslatai alapján a három szervező, a lehető leggazdagabb programot igyekezett összeállítani. A kilenc helyszínen (Trafó Kortárs Művészetek Háza, MU Színház, Jurányi Inkubátorház, Szkéné Színház, Stúdió K, Artus Stúdió valamint Örkény Színház, Vígszínház, Katona József Színház) bemutatandó előadások nem csak az idelátogató külföldi szakembereknek szólnak, az angol felirat és a szinkrontolmácsolás a Magyarországon élő külföldieknek is elérhetővé és érthetővé teszi az előadásokat, de az egy hetes, intenzív programsorozat kiváló alkalmat kínál a budapestieknek és a fővároson kívül élőknek egyaránt, hogy pótolják mindazt, amiről eddig lemaradtak.

 

demencia 4

Proton Színház. Demencia

 

 A 27 előadás a hazai szcéna számtalan oldalát mutatja be: lesz tantermi előadás (Szociopoly) és köztéren zajló produkció (Promenád), kamaraelőadás (Otthon), de sok olyan is, amelyek már több nemzetközi fesztiválon jelentős sikert arattak.  Látható lesz, többek közt a Demencia (Proton Színház), a Lúzer (Krétakör), a Titkaink (Pintér Béla és Társulata), A nagy füzet (Forte Társulat – Szkéné), de a határon túlról is érkezik produkció, a kolozsvári Parallel (GroundFloor). A tánc szekcióban bemutatkozik a HODWORKS, Gergye Krisztián Társulata, valamint sok fiatal és tehetséges alkotó, mint például a Nyúzzatok meg Dányi Viktória, Molnár Csaba és Vadas Zsófia Tamara produkciója.

 

meszaros mate hinoki domolky daniel fot i

Hinoki (fotó: Dömölky Dániel) 

 

A közönség aktuális lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetések, találkozók és esti programok alkalmával pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel.

 

nyuzzatok meg

Nyúzzatok meg!

 

A showcase szervezői további, nem kevésbé fontos célja a programmal az, hogy megmutassák, felhívják a magyar döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi és tánc társulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, egy olyan szelete kultúránknak, amit támogatni kell, s nem szabad veszni hagyni.

 

 

süti beállítások módosítása