Újráznak a fővárosi színigazgatók

Az eddigi igazgatók vezethetik tovább a Vígszínházat, az Örkényt,  a Kolibrit, a Szabad Tér Színházat és a Budapest Bábszínházat – döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

 

 A Vígszínházra Eszenyi Enikő, az  Örkény Színházra Mácsai Pál, a Szabad Térre Bán Teodóra volt az egyedüli pályázó. A Budapest Bábszínházat vezető Meczner Jánosnak Sipos Imre színész, a Magyar Színház menedzserigazgatója személyében érkezett kihívója. A Kolibrire csak Novák János pályázata volt  érvényes.

 

A Budapest Bábszínház, a Kolibri Színház, az Örkény Színház és a Szabad Tér Színház esetében az ügyvezetői megbízás 2015. március 1-től, a Vígszínház esetében 2015. július 1-től kezdődik.


A szakmai bizottságok február 3-án tartották meg ülésüket. A munkakörök betöltéséről a  bizottság véleményét is mérlegelve döntött a Fővárosi Közgyűlés.

 

igazgatok

Eszenyi Enikő, Meczner János, Mácsai Pál, Bán Teodóra, Novák János

 

Szemere Katalin a keddi Népszabadságban megjelent publikációjában megjegyzi: mostanában nincsenek akkora botrányok a színházigazgatói kinevezések körül, mint korábban például a szolnoki, az egri, a József Attila Színház, a Trafó, a Víg, a Nemzeti és különösen az Új Színház esetében. Az Operettszínházban pedig szinte "hang nélkül" váltottak széket, ahol az eddigi direktor, Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőként dolgozik tovább.

 

Zalaegerszegen Besenczi Árpád, Veszprémben Oberfrank Pál, a Pécsi Harmadik Színházban Vincze János folytathatja a munkát. A Griff Bábszínház új direktora a korábbi megbízott igazgató, Szűcs István.


Nyíregyházán múlt héten döntöttek: Schlanger András színész-rendező váltja Tasnádi Csabát, aki 1999-től igazgatta a színházat.


Egy év múlva szintén több vezetői mandátum lejár. Annyit tudni, nem pályázik többet Bálint András, aki harminc éve irányítja a Radnótit.


A Bárka új igazgatót keres. Seress Zoltán nem vállalta, hogy pályázat nélkül megint pár hónapra kinevezzék, mert évek óta bizonytalan a józsefvárosi színház sorsa. A Centrál Színházat privatizálják. Az első pályázatot érvénytelenítették, erre egyedül a jelenlegi igazgató, Puskás Tamás jelentkezett, aki a következő kiírásra is megteszi ajánlatát.

 

Forrás: Színház.hu, MTI, Népszabadság

 

süti beállítások módosítása