Koldusopera - A Vígben mond búcsút a Szputnyik

Egy évvel A revizor bemutatója után Bodó Viktor és a Szputnyik újra meghívást kapott a Vígszínházba, ezúttal Kurt Weill és Bertolt Brecht darabján, a Koldusoperán dolgoznak, amelyben a március végi feloszlás előtt, utolsó közös munkaként a Szputnyik teljes társulata részt vesz.

 

Az alkotók ajánlója:

 

A Koldusopera olvasópróbáját 2015. január 27-én tartották, a bemutató március 14-én lesz. A héthetes próbafolyamat során tizenkét vígszínházi és nyolc szputnyikos színész dolgozik együtt az előadás létrehozásán.

 

 

 

Koldusopera2

Fotó: Szkárossy Zsuzsa, vigszinhaz.hu

 

 

A darab rendkívül megköti az alkotók kezét. Szerzői jogi védelem alatt áll a szerkezete, nem változhat a mű eredeti jellege és szelleme, a szereplők jelleme, nincs mód zenei változtatásokra. Ennek ellenére Bodó Viktor és alkotócsapata (díszlet: Balázs Juli, jelmez: Kiss Julcsi, dramaturg: Róbert Júlia és Veress Anna, zenei vezető: Dinyés Dániel, koreográfus: Duda Éva) azon dolgozik, hogy mégis a Koldusopera egyedi, szputnyikos-víges változata készüljön el.

 

Ahogy Bodó Viktor rendező az olvasópróbán fogalmazott, ebben az előadásban „nagyon fontos lesz a csapatjáték, és hogy mindenki a másik untermannja legyen bizonyos helyzetekben.”

 

Plakat koldusopera

 

Ez a fajta közösségi alkotás és játék persze majdnem mindegyik Szputnyikos előadásra jellemző, most azonban először a közösséget kell megalkotni a két társulat színészeiből. A szereposztás sok találkozási lehetőséget nyújt, például a Peacock-család tagjait Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Pető Kata játssza, Bicska Maxit Mészáros Máté, Tigris Brownt, a rendőrfőnököt Hajduk Károly.

 

A próbafolyamat elején az énekpróbák és korrepetíció mellett a kisebb szerepeket játszó színészek közös karakterépítő feladatokat kaptak. Vázlatos szerepnapló formájában mindenkinek meg kell írnia, hogy a két és fél nap alatt játszódó történet melyik órájában hol volt és mit csinált, illetve a Brecht által megírt közös jelenetek a saját élete szempontjából mit jelentettek?

 

A történet, amelyet Brecht 1928-ban írt, különösebb aktualizálás nélkül is számos hasonlóságot mutat a mával. Csak az a kérdés, hogy ma jön-e a történet végén a királynő hírnöke?

 

Koldusopera1

Fotó: Szkárossy Zsuzsa, vigszinhaz.hu

 

 

KURT WEILL - BERTOLT BRECHT
KOLDUSOPERA

 

A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös előadása

 

Bicska Maxi MÉSZÁROS MÁTÉ
Peacock HEGEDŰS D. GÉZA
Peacockné BÖRCSÖK ENIKŐ
Polly PETŐ KATA
Kocsma Jenny JÁRÓ ZSUZSA
Tigris Brown HAJDUK KÁROLY
Lucy RÉTI ADRIENN
Smith felügyelő, Kikiáltó JANKOVICS PÉTER
Filch, Pap KARÁCSONYI ZOLTÁN
Mátyás, Ötödik koldus LAJOS ANDRÁS
Jakab, Negyedik koldus SZABÓ ZOLTÁN
Ede, Első koldus MOLNÁR ÁRON
Jimmy, Második koldus, Rendőr KIRÁLY DÁNIEL
Walter, Harmadik koldus KÁRPÁTI PÁL
Róbert, Rendőr GÉCZI ZOLTÁN
Betty MAJSAI-NYILAS TÜNDE
Vixi KOPEK JANKA
Dolly RAINER-MICSINYEI NÓRA
Trixi KURTA NIKÉ
Molly GONDA KATA e.h.


Ügyelő: WIESMEYER ERIK, D. MUCSI ZOLTÁN
Súgó: GÁL TÜNDE


A rendező munkatársa: PINTÉR BEÁTA


Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Fény: BÁNYAI TAMÁS
Sound-design: KERESZTES GÁBOR
Video-design: JUHÁSZ ANDRÁS
Díszlet: BALÁZS JULI
Jelmez: KISS JULCSI
Zenei vezető: DINYÉS DÁNIEL
Koreográfus: DUDA ÉVA
Dramaturg: RÓBERT JÚLIA, VERESS ANNA

Rendező: BODÓ VIKTOR

 

Bemutató:

2015. március 14.

Vígszínház

 

süti beállítások módosítása