Kiállítják Shakespeare Első fólióját a londoni Globe-ban

 Kiállítják Shakespeare Első fóliójának tavaly Franciaországban megtalált példányát a londoni Shakespeare's Globe-ban.

A színház bejelentése szerint a ritka kötet, amelyre tavaly bukkantak egy francia kisváros, Saint-Omer könyvtárában, 2016 júliusától két hónapon keresztül lesz látható Londonban. A Temze partján található Shakespeare's Globe 1997-ben nyílt meg közel ahhoz a helyhez, ahol a William Shakespeare társulatának otthont adó eredeti Globe Színház állt. A 17. században a környéken működtek az angol főváros nyomdái is, így a kötet több ponton is kötődik a helyszínhez.


A Shakespeare halála után hét évvel, 1623-ban kiadott Első fólió - teljes címén Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái - című gyűjtemény az angol drámaíró ismert 38 színpadi műve közül 36-ot tartalmazott. A gyűjteményt mintegy 750 példányban nyomtatták ki, amelyek közül ma 230 kötet ismeretes. Köztük van az a tavaly megtalált példány is, amelyre a Calais közeli Saint-Omer egykori jezsuita kollégiumának gyűjteményében bukkantak.

 

Shakespeare-The-First-Folio-2

Shakespeare Első fóliója 


A kötetet Remy Cordonnier könyvtáros azonosította, a könyv címlapja hiányzott, így ezt megelőzően tévesen egy 18. századi nyomdai munkának gondolták. A könyvtáros szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a kötetet a kollégiumban diákelőadásokhoz használták fel. Ilyen nyomok a könyvben olvasható jegyzetek, illetve az is, hogy egyes, feslettségnek minősülő tréfákat áthúztak a szövegben.


Az Első fóliót az egyik legértékesebb angol nyelvű könyvként tartják számon. Egy példány 2006-ban 6,8 millió dollárért (1,8 milliárd forint) talált vevőre a Christie's aukciós ház árverésén. Saint-Omer polgármestere szerint Remy Cordonnier így adta tudtára a felfedezését: "azt hiszem, megtaláltuk a világ második legértékesebb könyvét". A kisváros a világ legértékesebb nyomtatott könyvének tartott 15. századi Gutenberg-biblia egy példányával is büszkélkedhet.  "Ez a példány most vissza fog térni ide, pár száz méterre attól a helytől, ahol eredetileg készült. Ez varázslatos" - vélte Mark Rylance, aki korábban a Shakespeare's Globe művészeti vezetője is volt.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása