Kövér-Balog párharc a szegedi bábszínházért

A szegedi közgyűlés kulturális bizottsága nagy többséggel támogatta a helyi bábszínházat 20 éve vezető Kövér László pályázatát az igazgatói posztra.

A színházi tapasztalattal rendelkező Balog Józsefre viszont a szakmai bíráló bizottság többsége adta a voksát - számolt be a szeged.hu.

 

A szeged.hu cikkéből:

 

A Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság szerdai ülésén előbb Balog József újságírót, egyetemi oktatót, a MASZK elnökét hallgatták meg, majd Kövér László, a Kövér Béla Bábszínház jelenlegi vezetője következett.

 

A szeged.hu beszámolója szerint Balog a meghallgatáson elmondta, változásokra van szükség az intézményben, hiszen szinte kizárólag gyerekelőadások szerepelnek a repertoáron, nem tartanak kapcsolatot más művészeti ágak képviselőivel, illetve rossz az intézmény marketingje, ami elsősorban az intézmény ötlettelen és felszínes tartalommal rendelkező honlapján érhető tetten.

 

kover

Fotó: koverbela.hu

 

Balog József a szakmai bíráló bizottság támogatását 4:3 arányban nyerte el, pályázatának azonban van egy gyenge pontja: mivel nem rendelkezik szakirányú végzettséggel, a szakminisztériumnak, illetve annak vezetőjének kell felmentést adnia e követelmény alól, ha el akarja foglalni a helyét az igazgatói székben. Amennyiben tehát a közgyűlés őt választaná meg, de a miniszter nem adna engedélyt a kinevezéshez, új pályázatot kellene kiírni - olvasható a cikkben.

 

Kövér László ecsetelte az intézmény eddigi eredményeit, a szakmai munka folyamatosságát, illetve, hogy a színház épülete megújult az irányítása alatt. Mivel kiemelt kulturális intézményről van szó, 2018-ig komoly szakmai kritériumoknak kell megfelelnie. A minősítés megtartásához ugyanis jelenleg nem elegendő a képesítéssel, megfelelő szakmai múlttal rendelkezők aránya, így a bábművészek közül sokaknak kell addig szakirányú végzettséget szerezniük.

 

Kövér tagadta, hogy nincs megfelelő kapcsolatuk más kulturális intézményekkel, és kiemelte, hogy igen eredményes az együttműködésük a szabadkai bábszínházzal. Ugyanakkor továbbra is elsősorban a kicsikre, illetve az általános iskolásokra szabná elsősorban a színház profilját.

 

Végül a bizottság jelen lévő 8 tagja közül 6 szavazott úgy, hogy szívesebben látná a jelenlegi igazgatót a poszton a következő öt évben is, míg egy szavazat érkezett Balog Józsefre egy tartózkodás mellett.

 

Forrás: szeged.hu

 

 

süti beállítások módosítása