Még mit nem? – A függetlenek esélyeiről tartottak műhelybeszélgetést

 

Darida Veronika és Tompa Andrea a Krétakör és a Szputnyik megszűnése kapcsán eszmecserére invitálták a színházi szakmát február 25-én. Lapszemle.

A Nol.hu cikkéből:

 

A Krétakör Bázisának és a Szputnyik társulatának megszűnése volt a kiindulópontja a Még mit nem? című színházi műhelybeszélgetés-sorozat új részének, amely a független színházak életesélyeit latolgatta – írja Szemere Katalin a nol.hu oldalán. A Darida Veronika és Tompa Andrea szervezte eszmecserére befogadók és társulatok, pályakezdők és a legelismertebb együttesek képviselőit hívták meg az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetébe.

 muhely

fotó: Kurucz László (nol.hu)

 

Mint arról Szemere Katalin beszámol, a beszélgetésen szó volt a társulatok megszűnésének okairól, mely lehet a sorozatos pénzmegvonás, a támogatás kiszámíthatatlansága, a szakmai munka ellehetetlenítése, de politikai indokok is közrejátszhatnak. Mint fogalmaz, több sebből vérzik a működési és a produkciós pályáztatás is. Az előbbinél felhígultak a kategóriák: az előadó-művészeti törvény által besorolt, minősítéssel nem rendelkező színházak és táncművészeti szervezetek csoportjába nemcsak a függetlenek kerültek, hanem a szabadtéri és a nemzetiségi színházak, valamint az önkormányzati fenntartású művelődési intézmények teátrumai is – fejti ki az elhangzottakat Szemere Katalin, majd hozzáteszi:

 

A produkciós pénzekre pedig az állami támogatással ellátott színházakkal együtt versengenek a Nemzeti Kulturális Alapnál. A helyzetet rontja, hogy az elbírálásban az elmúlt években nagyrészt olyan kurátorok vettek részt, akik nem ismerik a terület működését. Döntéseiket a miniszter által kinevezett előadó-művészeti bizottság indok nélkül megváltoztathatja – nem művészi szempontokat mérlegelve (lásd Krétakör, amelynek elapasztott támogatását nem vette át Schilling Árpád, és közölte, nem is pályázik többé). – írja Szemere Katalin, majd a működési pénzek összetételéről és a FESZ önrendelkezési jogáról is részletesen ír.

 

Ez utóbbiról elmondja, hogy –habár  a Független Előadó-művészek Szövetsége (FESZ) ígéretet kapott az önrendelkezés  lehetőségére és kuratóriumi tagok kijelölésére – kiderült, a minisztérium mégis beültetne a kurátorok közé tagokat az előadó-művészeti bizottságból. Mint írja, a színházi területet kétfelé osztották, a másodikba a szórakoztató előadások kerülnének. Így a FESZ csak a színház 1.-be jelölt kurátort: Barda Beátát, a Trafó művészeti vezetőjét és Jászay Tamás kritikust. A táncnak négytagú önálló kuratóriuma lesz, ide Lőrincz Katalin táncművész-újságírót javasolták. Majd húsz nap múlva le jár a működési pályázat, de a kurátorok még nem kaptak felkérést a minisztériumtól – számol be Szemre Katalin a beszélgetésen elhangzottakról.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Forrás: nol.hu

 

süti beállítások módosítása