Nyugat-Európában turnézik a Győri Balett

A Győri Balett három és fél hétig tartó nyugat-európai turnéra indult, mely során Ausztria, Svájc, Németország és Dánia 15 nagyvárosában mutatja be Vámos György Szentivánéji álom című darabját.

A nyugat-európai turné a mintegy húsz éve tartó német nyelvterületet érintő vendégszereplés - sorozat része, amit idén dániai bemutatók is kiegészítenek. A mintegy negyven fős utazótársulathoz ezúttal a lábsérüléséből felgyógyult Kiss János igazgató is csatlakozott. A Szentivánéji álom a Győri Balett 2013. október 19-én debütált sikerdarabja, amely a világszínpadokon is közkedvelt Vámos György-féle Shakespeare adaptáció.     

 

A Győri Balett neve jól cseng német nyelvterületen, számos városban –Bad Homburg, Neuburg - már törzsközönsége van a társulatnak. Legutóbb egy évvel ezelőtt, január elején a La vie en Rose-zal vendégszerepeltek Ludwigshafen, Schweinfurt, Wolsfburg, Vöcklabruck színpadán. Azt megelőzően pedig 2013 tavaszán háromhetes vendégszereplés keretében ifj. Harangozó Gyula kifejezetten a társulat számára koreografált Zorba című kétrészes táncjátékát vitték el kilenc nagyvárosba.

 

gyoribalett szentivaneji160w

Szentivánéji álom (forrás: Győri Balett)

 

A Szentivánéji álom című balettet 2013. október 19-én mutatták be Győrben. A világhírű magyar származású koreográfus Vámos (Youri) György Mendelssohn zenéjére 1994-ben koreografált művének adaptációja több különlegességet is tartogatott.

 

A darab nem az eredeti miliőben, a reneszánsz korban játszódik, de nem is aktualizáltan a jelenkor tükre. A koreográfus az ötvenes évekbe helyezi a cselekményt.

Vámos György nem vegytiszta balettet álmodott a színpadra, hanem a nézőt igazi színházi cselekményekkel vezeti be a darab feszültségekkel teli világába, a valóság és a színpadi élmény közötti távolságot a lehető legminimálisabbra csökkentve. A mozdulatok egyszerre klasszikusak és modernek, és bár a zene romantikus a történet kegyetlen játék, annak kényszerű felismerése, hogy a szerelem sokszor hazug, és nem működik sem az istenek, sem a gazdagok, sem a szegények világában. Különlegesség, hogy a színházi jelenetben számos geg az adott helyszín, ország vagy város helyi sajátosságaira épít, görbe tükröt tartva a helyi közönségnek is.

 gyoribalett szentivaneji076w 1

Szentivánéji álom (forrás: Győri Balett)

 

A Győri Balett következő bemutatója (2015. május 14-15-16) Velekei László új ifjúsági darabja a NE BÁNTS!, amely a családon belüli erőszak témáját dolgozza fel. Az előadások után a közönség beszélgetéseken dolgozza fel a látottakat meghívott pszichológus, és az előadás szereplőinek közreműködésével

 

süti beállítások módosítása