Alföldi Róbert: "Jönnie kell egy új, fiatal nemzedéknek"

Alföldi Róbert a Die Presse osztrák napilapnak nyilatkozott annak kapcsán, hogy a bécsi Volkstheater február 27-én mutatta be rendezésében Háy Gyula „Haben” (Tiszazug) című darabját. Lapszemle.

A 168 óra cikkéből:

 

Alföldi Róbert az osztrák napilapnak beszélt a magyar kormányról. Mint mondta, az országvezetők csak a hozzájuk lojálisan viszonyuló polgároknak kedveznek, aki másként gondolkodik, azt hazaárulónak minősítik. Mivel a mű vidéken játszódik, Alföldi kitér arra, hogy mára eltűnt a vidéki élet azon szépsége, amit Háy Gyula 1945-ös darabjában megfestett. Egyébként viszont nem sokat változott a helyzet ahhoz képest, amikor a Magyarországról emigrált szerző – vagy 80 évvel ezelőtt – megírta a Haben-t. Ugyanazok a vágyak, ugyanaz a vigasztalanság, ugyanazok a társadalmi rétegek jellemzőek szerinte ma is a vidéki életre, mint Háy Gyula darabjában.

 alföldi

Alföldi Róbert (forrás: facebook.com/alfoldirobert)

 

Arra a kérdésre, minek kellene történnie ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, úgy válaszolt, hogy a kormánynak és a társadalomban szembe kellene néznie az utóbbi 60-80 évvel, a fasizmussal és a kommunizmussal. Ám mivel ez elmarad, folyton mást teszünk felelőssé a történtekért. Véleménye szerint a legtöbben félnek az Orbán-kabinettől, ezért felbukkannak a szovjet idők mechanizmusai. Csak akkor lesz jobb – folytatta –, ha minden összedől, mert akkor újra kell kezdeni. A gazdaság az összeomlás szélén áll, 3-3,5 millió ember éhezik, köztük sok gyerek – idézi hasábjain az osztrák lap a magyar rendezőt.

 

Alföldi szerint minél rosszabbra fordulnak a dolgok, annál több kérdést tesznek fel a polgárok. „Jönnie kell egy új, fiatal nemzedéknek, a civil társadalomnak újjá kell alakulnia. Már érezni, hogy a civil szervezetek útján alakul ez a folyamat. Gondolkodó emberekre van szükség és itt nem csupán az értelmiségiekről van szó” – fogalmazott a rendező.

 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

Forrás: 168óra

 

süti beállítások módosítása