Trágár töredékek – Ismét Budapesten a pajzán irodalmi est

Március 7-én este 8 órától a budapesti Trapartment Bisztróban látható Köleséri Sándor és barátai előadásában a Trágár töredékek, avagy nyelvében él(vez) a nemzet című zenés irodalmi est.

Ajánló az est elé:

 

Az előadásban négyen - hárman férfiak és egy nő - olvassák fel egykori és mai költők (Haraszti Miklós, Kosztolányi Dezső, Szép Ernő, Lőwy Árpád, Janus Pannonius, Várady Szabolcs, Goethe, Somlyó Zoltán, Szilágyi Tibor, Orbán János Dénes) verseit, olykor zenei aláfestéssel. Az előadást Janik László, Nagy Eni, Köleséri Sándor és Torres Dani adja elő.

 

társulat trágárest

 

Köleséri Sándor az irodalmi estről:

 

"Nem akartunk tabukat dönteni. Egyszerűen meg akartuk ismertetni az emberekkel az irodalomnak más szegmensét is, úgy hogy ne legyen öncélú és vulgáris sem. Egyszerűen szórakoztatni akarunk. Az egyik legtrágárabb beszédű népnek tartanak bennünket (a kínaiakkal együtt). De a francia nyelvben legalább száz megnevezése van a férfi és női nemi szervnek, csakhogy ők használják is ezeket a megnevezéseket. Valószínűleg náluk éppen ezért nem váltak trágár szavakká" - mutatott rá Köleséri Sándor.

 

tragar14

 

A Szegedi Pinceszínházi előadás visszhangja:

 

"A Trágár Töredékek tökéletesen példázza, hogy a kevésbé szalonképes beszéd bizonyos esetekben sokkal kifejezőbb tud lenni a rébuszoknál. A limerick titka abban rejlik, hogy a költői képek, melyeket papírra vetettek teljesen sajátosan kelnek életre a néző interpretációjában. Így van ez gyakorlatilag minden verssel, de a Trágár Töredékek esetében ez párosul egy olyan karikaturisztikus felhanggal, ami automatikusan kikapcsolja a befogadóban azt, hogy ezen sorok hallatán szégyenkeznie kéne. A Trágár Töredékek hiánypótló, egészen szokatlan színházi élmény, legalábbis sokkal szórakoztatóbb, mint néhány tökéletesen elfuserált, faviccekre apelláló kabaréest. Ráadásul a korhatár figyelmeztetés ellenére, egészen kortalannak érzem, az ingerküszöböt a tökéletesen időzített poénok és a költői nyelvezet miatt egyáltalán nem sérti, sőt..." 

 

Helyszín:

TRAPARTMENT
(Budapest, VII., Nagy Diófa u. 5., Telefon: 1/ 787 00 99)

Belépő: 1.300,- Ft

 

süti beállítások módosítása