"Nálunk Tünde mondja el az Éj-monológot" - Villáminterjú Téby Zitával

Az első szerelemet rögtön követi az első nagy csalódás, ami rákényszeríti Tündét, hogy naiv lányból felnőtt nővé váljon – véli Téby Zita, a kecskeméti színház Csongor és Tündéjének női főszereplője.

A bemutató Vörösmarty Mihály születésének 215., halálának 160. évfordulójához kapcsolódva február 13-án volt.
 
zita2

 

- Tünde számodra szerepálom volt?

- A klasszikus szerelmes női szerepeknél általában izgalmasabb másfajta szerepet játszani. Tünde azért nehéz, mert a mű nem színdarab, hanem többszemélyes vers. A magyar drámairodalom kiemelkedő nőalakja, nagy, klasszikus szerep. Mint ilyen, természetesen engem is érdekelt. Megpróbáltam kicsit „földibb” emberré fogalmazni. Tünde egy olyan nő, akit megtalált az első, nagy szerelem, és rögtön utána utolért az első, nagy csalódás, ami rákényszerítette, hogy felnőjön. A mi előadásunkban Tünde mondja el az Éj-monológot, mégpedig közvetlenül az után, hogy a kútban meglátja Csongort más nőkkel. A világról beszél, s általa önmagáról. A naiv fiatal lányt bölccsé teszi a csalódás.
 

- Miért jelenik meg kopaszon a darab elején?


- Az eredeti darabban Mirígy ellopja Tünde aranyhajának egy tincsét, hogy a rókalány ennek segítségével csábíthassa el Csongort. A rendező, Porogi Dorka, úgy érezte, sokkal jobban mutatná a veszteséget, ha Mirígy nem csak egy tincset vinne el, hanem Tünde haját. Jobban kifejezi, hogy megfosztották valamitől, ami fontos neki.

 

zita

 

- Porogi Dorkával dolgoztatok együtt korábban is? 


- 12 éves korunk óta ismerjük egymást: osztálytársak voltunk a gimiben és legjobb barátnők. Az egyetem előtt öt évig együtt csináltunk egy amatőr társulatot. De az első nagy, közös produkciónk a kecskeméti Csongor és Tünde. 

 

- Az Éj monológját a színpad szélén ülve mondod, egészen közel a közönséghez.


- Szeretem az ilyen helyzeteket. Még jobb lenne, ha látnám a nézőket, de teljesen elvakítanak a lámpák. Persze érzékelem a jelenlétüket, a figyelmüket, érzem, hogy jönnek-e velem, vagy unatkoznak. Amikor először léptem színpadra Kecskeméten, az Egérfogóban, rettenetesen nagynak éreztem a színházat. Befogadhatatlanul nagynak. Mostanra olyan lett a kecskeméti nagyszínpad, mint egy emberi léptékkel kellemesen befogható nagyszoba.

 

zita3

 

- A beszélgetés elején említetted, hogy nem állnak hozzád közel a szerelmes lány szerepek. Melyek azok a szerepek, amelyek igazán közel állnak hozzád?


- Szeretem azokat a nőket, akiket nem kell megvédeni. Akiket a szerelmen kívül más emberi problémák is foglalkoznak. Még nem játszottam Elektrát, de azt hiszem, azt nagyon jó lenne eljátszani. De szerelmes nőt is szívesen játszom, ha kifejezetten jól megírt szerepről van szó. Az nagyon fontos, hogy jól legyen megírva! 

 

süti beállítások módosítása