Tena Stivicic nyerte a női darabszerzőket elismerő Blackburn-díjat

A horvát származású Tena Stivicic nyerte idén a női színdarabírók munkájának elismerésére alapított The Susan Smith Blackburn Prize nevű díjat.

Az angol és horvát nyelven író Stivicic a második világháború utáni Zágrábban játszódó 3 Winters című családi drámájáért vehette át az elismerést és a díjjal járó 25 ezer dolláros (6,8 millió forintos) pénzjutalmat a New York-i Playwrights Horizonsban megrendezett hétfő esti ceremónián.

 

atena


A Zágrábban született és jelenleg Londonban élő író Willem de Kooning egy számozott nyomatával is gazdagodott az este folyamán. A 3 Winters decemberben debütált a londoni Nemzeti Színházban.


Az 1978-ban alapított díj a női színdarabírók munkásságának elismerésére létrehozott legrégebbi és legjelentősebb elismerés, amelyet minden évben a legkiemelkedőbb minőségű angol nyelvű színdarabért ítélnek oda.


A The Susan Smith Blackburn Prize elnyerése jelentősen fellendítheti egy színdarabíró karrierjét. A The Nether című alkotást, amelyért Jennifer Haley elnyerte a 2011-2012-es évad Blackburn-díjat, most a New Yorki Lucille Lortel színházban állítják színpadra. Az egy évvel később diadalmaskodó Annie Baker The Flick című munkája pedig elnyerte a Pulitzer-díjat dráma kategóriában.

 

A 37 éve alapított díj korábbi kitüntetettjei között van még mások mellett Lucy Kirkwood, Katori Hall, Sarah Ruhl, Paula Vogel és Naomi Wallace. 

 

süti beállítások módosítása