A Béres-csepp atyjáról szóló drámakötetet mutattak be

Béres József Széchenyi-díjas kutató, feltaláló híres felfedezése, a Béres-csepp felhasználásának kezdeti időszakát, valamint a tudós meghurcoltatásának eseményeit dolgozza fel Fazekas István költő-író A megvádolt című új drámakötete, amelyet kedden mutattak be Budapesten az Írószövetség épületében.

A 78 oldalas mű a Cédrus Művészeti Alapítvány és a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg.


A 1973 és 1976 között játszódó háromfelvonásos dráma részben a cseppek felfedezésének kezdetéről, a tudós kisvárdai meghurcoltatásának eseményeiről, részben pedig egy kassai költő-színész házaspárról szól, amely a cseppektől reméli rákos gyermeke gyógyulását.

 

a megvadolt beres


Béres József 1972-en alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, amelynek elismertetéséért sokáig szélmalomharcot kellett vívnia. 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene, az eljárást azonban egy évre rá megszüntették. Végül még a Kádár-korszakban, 1978-tól engedélyezték találmányának forgalmazását.


A könyvbemutatón Pozsgay Imre volt MSZMP-s politikus és miniszter felidézte: annak idején felkarolta a tudóst és találmányát. Nagy László költővel együtt felkeresték Aczélt Györgyöt, hogy meggyőzzék őt a cseppek jótékony hatásáról. Támogatta őket Déry Tibor, Illyés Gyula és Csoóri Sándor is.


A 2006-ban elhunyt kutató fia, Béres József, az eseményen azt mondta, hogy A megvádolt nemcsak apja küzdelméről szól, hanem jól ábrázolja a korra jellemző drámai helyzeteket és konfliktusokat is.


Kaiser László költő, író, dramaturg a kötet bemutatóján úgy fogalmazott, hogy a darab - amellett, hogy egy igaz ember igaz küzdelméről szól - dramaturgiailag is hiteles mű. Felhívta a figyelmet arra, hogy megjelenik a darabban az is, hogy Béres az embert és az egészséget szolgálva tudósként és értelmiségiként harcolt a Kádár-korszak ellen. A műben megjelenő kassai házaspár párbeszédei áttételesen a felvidéki magyarság akkori helyzetét is bemutatják.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása