SZÍN-TÁR – 3 ország 5 színművészeti egyeteme mutatkozik be Kecskeméten

A kecskeméti színház ismét megrendezi a Színművészeti Egyetemek Találkozóját, ezúttal 2015. március 24-29. között.

 

A budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színésztanoncok mellett Szász János végzős filmrendező osztálya is bemutatkozik a 6. SZÍNTÁR-on. Az egyhetes programsorozat a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kiemelt eseménye, amelynek létrejöttét az NKA, az MMA, valamint a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál támogatja.

 

homokember szfe

Homokember, SZFE (Fotó: Badinszky-Tolvaj Annus)

 

A tavalyihoz hasonló módon főiskolai hallgatók, valamint 10–11. évfolyamos gimnáziumi tanulók lesznek a szakmai beszélgetések középpontjában, egy gyors és intenzív színházolvasás és kritikaírás-képzés keretén belül. A képzés összefügg a SZÍN-TÁR-on látható előadások alapos szakmai elemzésével, gyors és tartalmas reflexiók és recenziók megírásával és előadásával. A kurzus magában foglalja a SZÍN-TÁR előadásainak megtekintését, a szakmai beszélgetésen való részvételt, továbbá az előkészítő és értékelő foglalkozásokat.

 

A képzésen, amelyre a színház és az előadó-művészet iránt akár tevőlegesen, akár befogadóként érdeklődő 16–21 éves fiatalokat várnak, 8-10 hallgatót tudnak fogadni.

 

Jelentkezési feltétel: kecskeméti közép-, vagy felsőoktatásban való részvétel. A jelentkezőktől egyoldalas motivációs levelet várunk, amely arról szól, miért szeretne részt venni a kurzusban, mit vár a SZÍN-TÁR egy hetétől, illetve miért érdekli ez a téma.


Részletes program kérhető, valamint jelentkezni lehet a titkar2@kecskemetikatona.hu e-mailen 2015. március 10-ig.

 

fekete eg - a feher felho

Fekete ég - A fehér felhő (fotó: Szigetváry Zsolt, MTI)

 

Réczei Tamás művészeti vezetőt kérdezték:

 

- Mi marad és mi változik a korábbiakhoz képest az idei, immár hatodik Szín-Táron?
- Természetesen a Fesztivál alapszerkezet mindig azonos, az öt magyar nyelvű színészoktatást végző egyetem, mesterségvizsgái lesznek láthatóak. Ami újdonság, hogy idén már a végzős filmes osztály is szerepet kap, a diplomafilmjeikkel.

 

- Szász János és Vidnyánszky Attila rendezése is látható lesz a SZÍNTÁR-on. Kikkel és milyen produkciót hoznak Kecskemétre?
- Szász János a budapesti bábszínészképzésben vett részt, és készített a hallgatóknak egy vizsgát, E.T.A. Hoffmann alapján, míg Vidnyánszky Attila a saját osztályával munkálkodott, első világháborús katonadalokat felhasználva.

 

- Milyen szerepet kap idén a film? Hol lehet majd látni a vizsgafilmeket?
- A vizsgafilmeket az Otthon Moziban vetítik, két napot is az alkotásoknak szentelünk, és eljönnek a rendezők is egy kis beszélgetésre!

 

- A kecskeméti színház több olyan végzős hallgatót szerződtetett az elmúlt években, akik a találkozón tűntek fel. Folytatódik a casting?
- Minden évben nyitott szemmel járunk. Bár a színházban évek óta úgy érzékeljük, hogy már teljes a társulat, eddig mindig akadt valaki, akire nem lehetett nem odafigyelni a SZÍNTÁR-on.

 

- Miért fontos a kecskeméti színház számára, hogy évről-évre legyen Szín-Tár?
- Ez a MI fesztiválunk, amelyre büszkék vagyunk. Ha sikerül, lehet, már idén továbbfejlesztjük, és az egyik vizsgabemutató itt jön létre Kecskeméten, amire még nem volt példa!

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

 

süti beállítások módosítása