A sevillai borbélytól Tell Vilmosig - Rossini dallamai a kecskeméti színpadon

Március 5-én mutatja be a kecskeméti színház az És közben szól a dal című előadást. A Zenél az erkély – kakaóval c. sorozat új darabjában Németh Virág meséjéhez Rossini operáiból hangzanak el részletek.

 

 AWP7892

Fotó. Walter Péter

 

A kecskeméti színház ajánlója:

 

Gyermekeink életében kiemelt szerep jut a zenének. Már egészen fiatalon megismerkednek a ritmussal, kedvenc gyermekdalaik elkísérik őket egész életükön át. És hogy mi van a Boci, boci tarkán túl? Hát Rossini! (FIGARO).


Legnagyobb örömünkre nagy sikerű „Zenél az erkély – kakaóval” sorozatunk kinőtte eredeti helyszínét, így ezúttal a nagy (FIGARO) színpadon mutatkozik be, ahol Rossini csodálatos (FIGARO) dallamait hallhatják mesés köntösbe bújtatva.


Történetünk egy roppant érdekes kérdést jár körül. Hogyan vélekedik a macska az emberről, mit gondolnak rólunk négylábú, (FIGARO) dörgölőző, pihe-puha cicabarátaink? És vajon mi történne, ha varázsütésre kis kedvencünk emberbőrbe bújna, és köztünk rejtekezne? Galiba galiba hátán, miközben persze szól a dal...


Németh Virág meséjét Cseke (FIGARO) Péter rendezésében és aranytorkú művészeink előadásában tekinthetik meg legifjabb nézőink.

 

 AWP8311

Fotó: Walter Péter

 

A sevillai borbélytól Tell Vilmosig - Villáminterjú Cseke Péterrel

 

- A „Zenél az erkély – kakaóval”sorozat a gyerekek és szüleik körében is igen népszerű lett az elmúlt két évben. Hogyan tovább?
- Legnagyobb örömünkre idén át kellett költöztetnünk a sorozatot az erkélyről a nagy színpadra. Az idei előadás zenei anyagának összeállításakor Károly Katival - színházunk zenei vezetőjével -, Rossini csodálatos dallamaira esett a választásunk. Németh Virág dramaturgot kértem fel, hogy a legismertebb, legnépszerűbb Rossini-áriákat öltöztesse mesés köntösbe. Az eredmény egy gyönyörű történet lett, amelyet áriarészletek kíséretében mesélünk el a gyerekeknek.

 

- Kik a mese főhősei?
- Hat cicáé a főszerep, akik különös módon képesek arra, hogy időnként emberi alakot öltsenek. Fontos szerep jut még egy kislánynak, akit édesapja egyedül nevel, s akinek új lakóhelyén egyetlen barátja egy kiscica. Szeretetről, barátságról, mások elfogadásáról szól a történetünk, méghozzá kedves humorral, megoldandó rejtélyekkel és persze sok zenével. A legszebb Rossini operákból hangzanak fel részletek A tolvaj szarkától A sevillai borbélyon át a Tell Vilmosig.

 

- Első kecskeméti igazgatói pályázatában a tervek között szerepelt operaelőadások megvalósítása felnőtt közönség számára. Foglalkoztatja még ez az elképzelés?
- Nem adtam fel! Azt remélem, hogy az És közben szól a dal-lal ennek a tervnek a megvalósítása felé is megteszünk egy újabb lépést. Annak idején, amikor a Magyar Állami Operaház Gördülő Opera sorozatának előadása csaknem érdektelenségbe fulladt Kecskeméten, ráébredtem, hogy új utakat kell keresnünk a nézőkhöz. Egy ilyen út a Zenél az erkély sorozat. Mert ha a gyerekek megismerik és megszeretik ezt a gyönyörű zenét, akkor felnőttként sem fognak idegenkedni a műfajtól. A világban több helyen hoznak létre olyan opera előadásokat, amelyekben népszerű áriák köré szőnek történetet. Azt remélem, hogy idővel Kecskeméten is megvalósíthatunk hasonlót felnőtt közönség számára is.

  BWP0896

Fotó: Walter Péter

 

 

G. A. Rossini – Németh Virág
ÉS KÖZBEN SZÓL A DAL…
mese zenével


ifjabb Rühes Egmont FERENCZ BÁLINT
Kerbera KÁROLY KATI
Broáfka Ottokár PÁL ATTILA
Majmócza Aladár CZEGLÉDI ÁKOS
Cserefes Dézi DOBÓ ENIKŐ
Szrna Zotyó ARADI IMRE
Cserefes Ildi, Dézi gazdája HAJDÚ MELINDA
Cserefes apuka, Ildi apja… SIRKÓ LÁSZLÓ

 

Közreműködik: Látó Richárd, Tóth Jázmin

 

Díszlet, - és jelmeztervező: Gyarmati Dóra

Dramaturg: Németh Virág
Zenei vezető: Károly Kati

Koreográfus: Frigyesi Tünde
Súgó: Patyi Szilvia

Ügyelő: Horváth Ferenc és Czeglédi Ákos
Rendezőasszisztens: Tóth Kata

Rendező: Cseke Péter

 

Bemutató: 2015. március 5-én, 15 órakor a Nagyszínházban

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása