Balog Zoltán szerint erősíteni kell a magyar kultúrát

"Szeretnénk, hogy a magyar kultúra zászlóshajója legyen Magyarország növekedésének" - fogalmazott a Múzeumigazgatók országos konferenciáján az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hangsúlyozta: egy nemzeti közösség csak akkor tud igazán emelkedni, ha kulturálisan is erősödik. A miniszter szerint a hosszú távú fejlődéshez össze kell kapcsolni a hagyományos és az úgynevezett innovatív kulturális műhelyeket; a hagyományos intézményrendszert, szolgáltatásokat úgy kell pozícionálni, hogy ott legyenek azon kezdeményezések között, amelyek 21. századi stílusban mutatják be, mi a magyar kultúra.

 

Nagyon fontos a látogatószám növekedése, de mégis a közösségépítés a múzeumok legfontosabb feladata - mutatott rá, hozzátéve: a szakmai eredmények akkor válnak valóságos eredménnyé, ha a közösség erősítésében mutatkoznak meg, még ha ez elsőre nem is mindig látványos dolog.

 

múzeumigazgatók

Balog Zoltán a múzeumigazgatók országos konferenciáján (fotó: Kovács Attila)

 

Balog Zoltán szerint a kulturális ipar fontosságát mások, például a távol-keleti országok is felismerték: a koreai örökségvédelmi hivatal éves költségvetése 120 milliárd forintnak megfelelő összeg - számolt be közelmúltbeli tapasztalatairól, hangsúlyozva: kultúra nélkül a gazdaság sem tud erősödni. Hozzátette azonban: ha kulturális produktumaink "nekünk, magunknak nem fognak tetszeni, akkor hiába kínálgatjuk a külföldieknek".

 

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kifejtette, hogy a múzeumügy a kulturális ágazat kivételes és kitüntetett területe, amely jelentős előrehaladást ért el az utóbbi időkben. Mint emlékeztetett: már a 2. Orbán-kormány is nagyon látványos és erőteljes választ adott arra a kérdésre, hogy a kulturális innovációba érdemes-e befektetni; ez a trend pedig a következő években is folytatódni fog. Eljött az ideje, hogy 21. századi környezetben valósuljanak meg a nagy gyűjteményi központok minőségi programjai - hangsúlyozta.

 

Az államtitkár a tervezett beruházások közül kiemelte a Liget Budapest projektet, de szólt arról is, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál állami támogatását is többszörösére emelte a kormányzat. "Polgári kormányként a középosztályi lét szélesítésében gondolkodunk és ebben kiemelt szerepet kap a kultúra, a közgyűjteményi intézményhálózat" - fogalmazott Hoppál Péter.

 

múzeum2

A múzeumigazgatók országos konferenciája (fotó: Kovács Attila)

 

Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója előadásában felhívta a figyelmet a konferencia szimbólumértékű helyszínére és arra is, hogy 2006 óta először vett részt a rendezvényen a kultúráért felelős miniszter.

 

"A jövőre hangolva..." címet viselő idei konferencia pénteki és szombati napjain előadást tart mások mellett Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa; Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója; Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója, valamint Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságának főosztályvezetője.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása