Törőcsik Marival indít a végzős SZFE-hallgatók vizuális projektje

Idén 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A jeles évforduló kapcsán három végzős diák egyedülálló ötlettel állt elő: Damokos Attila, Nagy Marcell, és Szórád Máté három formátumba (fotó, gif, coub) fogalmazva készít az egyetem múltját felölelő vizuális tartalmakat.

 

Damokos-Torocsik-Szorad-Nagy

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem sajátos oktatási rendszerének köszönhetően közvetlen mester és tanítvány viszony alakul ki a diákok és a tanárok közt. Ez az inspiráló légkör tette lehetővé az intézmény három frissen végzett diákja számára, hogy személyes indíttatású, átfogó, történelmi és művészeti tablót készítsenek a másfél évszázados egyetem tiszteletére.

 

A hetente új tartalommal jelentkező projekt indító darabja egy Törőcsik Mari fotóportré. A Cannes-ban is elismert színésznő 1954 és 1958 között volt a Főiskola hallgatója. Elsőéves volt, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta a legendás Körhinta című film főszerepére.

 

szfe150 torocsik

 

"Nagyon ritkán adom már be a derekamat, hiszen a 80. életévemet taposom, de a Színház és Filmművészeti Főiskola mindig is kedves marad számomra, ez életem egyik fontos állomása. Mindig csodálni való, amikor egy nagy múltú iskola évfordulót tart. Jó dolog, hogy ez a három fiú számára jelent valamit, jó, hogy szeretik az intézményt. Minden új helyre nehezen megyek el, de itt egyszerűen otthon éreztem magam velük, mert megéreztem, hogy szeretnek és ez jól esett" – mondta a közös munkáról Törőcsik Mari.

 

A három frissen végzett hallgató szívesen kísérletezik új műfajokkal. "Hatalmas öröm és megtiszteltetés számunkra ilyen elismert emberekkel együtt dolgozni, mint Törőcsik Mari, nagyon boldogok vagyunk, hogy elvállalta felkérésünket. Minket az alkalmazott műfajokon túl, az álló- és mozgókép határán kísérletező alkotások érdekelnek leginkább, aminek jó példája ez a projekt is. Úgy gondoljuk, hogy a mai online világban nagyobb hangsúlyt kapnak a rövidebb műfajok, és rendkívül fontos szerepet játszik a vizualitás"

– mondta Damokos Attila, a kezdeményezés megálmodója.

 

szfe 150Fotó. kreativ.hu

 

 

Az szfe150 projekt az egyetemen is oktatott klasszikus akadémiai formát igyekszik keverni az olyan modern vizuális nyelvvel és formátumokkal, mint a gif és a coub. A projekt felvezető kampánya a #szfe150 pólós szelfisorozat, amelyben az egyetem volt és jelenlegi hallgatói számukra fontos, érdekes vagy vicces idézetekkel emlékeztek az intézményben eltöltött évekre.

 

A három fiatal filmes hetente jelentkezik új, izgalmas tartalmakkal, amelyeket szeptemberben, az SZFE 150. tanévének indulásakor egy látványos kiállítás keretein belül is meg lehet tekinteni. A Színház-és Filmművészeti Egyetem az ünnepi emlékév folyamán további érdekes programokat is kínál, melyekkel kapcsolatban az egyetem online felületein találhatóak részletek.

 

Forrás: SZFE

 

 

süti beállítások módosítása