"Pörge bajuszt mindenkinek!" - Parasztopera Fesztivál az Átriumban

Április 27. és május 4. között öt különböző társulat Parasztopera előadását tekinthetik meg az Átrium Film-Színházban.

parasztopera fesztival

 

Az Átrium ajánlója:

 

Végy egy előadást, fűszerezd meg egy beszélgetős koncerttel és tálald ötféleképpen.


"A történet talán sokak számára ismerős lesz.

Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy

Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg

nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre

csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne

néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély,

humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik,

nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse

meg magát!" - Pintér Béla

 

parasztopera pinter

Parasztopera - Pintér Béla és Társulata (fotó: pbest.hu)

 

Izgalmas fesztivált rendezünk a budai teátrumban. Április végén bajuszt öltünk, felszereljük bérelt szekerünket pántlikákkal és muskátlikkal, kitoljuk a Margit körútra és vendégül látunk öt kiemelten fontos Parasztopera előadást. Meghívtuk a Budapesti Operettszínházat, a Miskolci Nemzetit, valamint a szombathelyi Weöres Sándor Színházat és egy határon túlit is, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Társulatát. Természetesen a Fesztivál része lesz – egyébként az Átrium repertoárján lévő előadás - az eredeti Parasztopera, amelyet a szerző csapata, Pintér Béla és Társulata mutatott be 2002-ben.


És hogy miért rendezünk 2015-ben Parasztopera Fesztivált a fővárosban? Mert ki bír ellenállni az emberi esendőség ilyen különleges módon megfogalmazott ábrázolásának? Daravas Benedek és Pintér Béla operájában az erdélyi népzene és a barokk muzsika elegye kísérnek végig egy balladisztikus családi történtet, nem kevés humorral fűszerezve.

 

Miskolc jelenet az eloadasbol foto EderVera

Parasztopera - Miskolci Nemzeti Színház (fotó: Éder Vera)


Miskolcon az Évad Szerzője program keretében foglalkoztak a darabbal. „Rusznyák Gábor rendező a mába helyezte a történetet, ebben leginkább a vidéki valóságra ráérző, azt talán kicsit kifigurázó Bozóki Mara jelmeztervező volt segítségére. Meg néhány elcsépelt, de itt jól ható, a jelenkort sulykoló fogás, mint például a kamerázás az esküvőjelenetben” - írta 7óra7.hu.


A szombathelyi előadásban, ahogy Ölbei Lívia fogalmaz az Ellenfényben, „Mohácsi János (harmadik) Parasztopera-rendezése látványvilágában úgy teremt egészen konkrét „történelmi" kontextust a történethez, hogy a rituális időtlenség felé is megnyitja az előadást: itt és most barokk perspektívába helyezi a perspektívátlanságot.”


A Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójának növendékei Földes Tamás rendezésében vizsgaelőadásként hozták létre a produkciót, olyan sikerrel, hogy 2013 januárjától repertoárjukra tűzték.


A Temesvárról érkező előadást a színészként és rendezőként is ismert Szikszai Rémusz rendezte, aki szerint Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik.

 

Április 27-én a fesztivált egy beszélgetős koncerttel nyitjuk, ahol Földes Tamás, Mohácsi János, Pintér Béla, Rusznyák Gábor és Szikszai Rémusz rendezők boncolgatják a művet és előadásaikat, miközben Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai szólnak közbe a maguk zenés módján.

 

Szombathely Parasztopera

Parasztopera - Weöres Sándor Színház

 

PROGRAM:
Április 27. hétfő 19.00 Parasztopera Fesztivál Megnyitó – Koncert szimpóziummal
Április 28. kedd 19.00 Miskolci Nemzeti Színház
Április 30. csütörtök 19.00 Budapesti Operettszínház
Május 2. szombat 19.00 Weöres Sándor Színház, Szombathely
Május 3. vasárnap 19.00 Pintér Béla és Társulata
Május 4. hétfő 19.00 Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház


A fesztiválra kedvezményes bérletek csak a jegypénztárban vásárolhatók:
A kisbérlet 3 előadásra 20%, a nagybérlet 6 előadásra 25% kedvezményt biztosít a jegyek árából.

 

 

süti beállítások módosítása