A Tévedések vígjátékával visszatér a próza a Szegedi Szabadtérire

Hosszú évek óta először újra prózai darabot mutatnak be idén a Szegedi Szabadtérin: a Tévedések vígjátékát Kerényi Miklós Gábor rendezi.

Molnár Piroska, Haumann Péter és más neves színészek fellépésével mutatják be a Dóm téren július 31-én és augusztus 1-jén William Shakespeare Tévedések vígjátéka c. komédiáját, mely az idei Szegedi Szabadtéri Játékok második önálló bemutatója lesz. A produkció több szempontból is kuriózum a Dóm téren. Régen mutattak már be prózát a fesztiválon, az angol mestertől utoljára 13 éve játszottak drámát.

 

tevedesek

Fotók: Szegedi Szabadtéri

 

A darab  megrendezésére Kerényi Miklós Gábort kérték fel, akinek több mint száz csillagfényes estén játszották már rendezéseit a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Budapesti Operettszínház művészeti vezetője az utóbbi években leginkább zenés darabjairól volt ismert, musicaleket, operetteket, sőt operát is rendezett többek közt a Dóm téren is. Prózai rendezése viszont már nagyon régen nem került színre, így a Tévedések vígjátéka különleges előadás az ő életében is. KERO szerint a produkció igazi „örömszínház" lesz.

 

A produkció szerepeire ismét az ország vezető színházaiból a legkiválóbb színművészeket sikerült megnyerni. A Katona József Színházból, a Radnótiból, a Tháliából és a Vígszínházból is többen érkeznek nyáron Szegedre. Két Nemzet Színésze, Molnár Piroska és Haumann Péter alakítja Emíliát, az efezusi apácafőnöknőt és férjét, a szirakúzai kereskedő Égeont.

 

molnar haumann

Molnár Piroska és Haumann Péter

 

A szereposztás egyik legnagyobb bravúrja, hogy olyan művészeket kellett találni az ikrek szerepére, akik karakterükben nagyon hasonlítanak egymásra. Így esett a választás Adorjáni Bálintra és Telekes Péterre, akik az Antipholus-sokat játsszák, valamint Molnár Áronra és Klem Viktorra, akik pedig a két Dromio-t.

 

Szintén testvérpárt alakít a darabban Szinetár Dóra és Pálmai Anna. Angelo szerepében Bezerédi Zoltánt láthatjuk, Dr. Csipet Vajdai Vilmos lesz. Kisebb szerepekben láthatjuk Szabó Győzőt (Kereskedő), Huzella Júliát (Örömlány), Korognai Károlyt (Kereskedő), valamint a Szegedi Nemzeti Színház három színművészét, Szilágyi Annamáriát, aki Luca szerepébe bújik, Jakab Tamást Baltazárként és Borovics Tamást, aki Rendőr lesz a darabban.

 

palmai telekes

Pálmai Anna és Telekes Péter

 

Az előadás látványvilágát Horgas Péter díszlet- és Füzér Anni jelmeztervezővel álmodta meg a rendező. Furcsa és izgalmas teret képzeltek el, egy közel-keletinek tűnő városka életét jelenítik meg. A tér közepén forog majd egy hatalmas, útvesztő jellegű, gömbszerű spirál mely tulajdonképpen egy nyüzsgő bazár, amelyben helyet kap lakóház, török fürdő, örömtanya, sőt még kolostor is. Az árusok színes forgatagában pedig fellép majd egy zenekar is. Lesz, aki motoron érkezik, és a tükrök, csapóajtók csapdái között szinte artistaként kergetik sorsukat – és egymást – a színészek a számtalan statiszta között. Az előadás mozgástervező-koreográfusa Duda Éva, dramaturgja Lőrinczy Attila. A nyári produkció során Nádasdy Ádám fordítását használják majd.

 

KERO kifejtette: Shakespeare többek közt abban zseniális, hogy a közösségi, politikai és a személyes konfliktusokat kiválóan tudja ütköztetni egy sztorin belül. A történet Efezusban játszódik, abban a városban, amely igen feszült helyzetben áll Szirakúzával, ahonnan viszont a színre lépők egy része érkezik. Mindeközben a valószerűtlen eseményekben dúskáló darab a szereplők őrült reakcióit mutatja be, a személyiség megkettőződésének illetve elvesztésének félelmetes pillanatait. Nevetséges és egyben tragikomikus helyzetek jellemzik majd a Tévedések vígjátékát, vágyakban, felfedezésekben és meglepetésekben gazdagon.

 

Forrás: Szegedi Szabadtéri, MTI

 

süti beállítások módosítása