Újvilág - Színházi előadással is jelentkezik a Mentőcsónak Egység

Az interaktív színházi társasjáték, a Szociopoly után most Újvilág címmel hozott létre előadást a Mentőcsónak Egység.

Szamosi ujvilag proba 01 domolky daniel PRINT 025

 

A Mentőcsónak Egységről:

 

A Mentőcsónak Egység 2014-ben kezdte meg munkáját a Szputnyik Hajózási Társaságon belül, hogy kizárólag olyan színházi nevelési előadásokat hozzanak létre, amelyek kifejezetten társadalmi problémákat vizsgálnak. A diákokkal folytatott munkájuk során szembesültek azzal a ténnyel, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb az előítéletes gondolkodás, a negatív diszkrimináció, a kirekesztő beszédmód, a rejtett rasszizmus. Nem volt kérdés számukra, hogy ezzel a problémával foglalkozni kell. Az interaktív színházi társasjáték, a Szociopoly után most egy színházi előadást hoztak létre Újvilág címmel, hogy ezekről a társadalmi feszültségekről egy történeten keresztül tegyenek fel kérdéseket.

 

Az Újvilág c. előadást Dr. Polgár András támogatásával hozhatták létre, a programot a Summa Artiumnak köszönhetően és a Mecénás Napon beérkezett felajánlásokból tudják játszani. A Mentőcsónak Egység a Szputnyik megszűnése után is próbálja folytatni működését. A Szociopolyt és az Újvilág című produkciókat repertoáron tartják a Jurányiban.

 

Porogi Sztarenki ujvilag proba 01 domolky daniel WEB 003

 

 

 

A darabról:

 

Történetünk főszereplője, Kata, a 16 éves lázadó kamasz, szülei válását követően a korábbi gazdag környezetből egy lakótelepre kerül, ahol számára ellenséges fiatalok élnek. Kiderül, hogy az eleinte ijesztő srácokbármikor bármiben segítenek a családfő nélkül maradt anyának és lányának. Kata új barátain keresztül olyan szélsőséges eszmékkel találkozik, amiket képes szembeállítani szülei szabadelvű nevelési módszereivel és azok kudarcával. A sorsában rokon, érzelmileg sebzett három fiatal egymásra talál. Együtt növesztik fékezhetetlen haraggá sérelmeiket, és keresik azok irracionális célpontjait. A harc az ellenség ellen egyre durvább eszközöket követel, amit úgy tűnik, már a szülők sem képesek megállítani. Az előadás olyan fontos kérdést is feszeget, mint a múlt eltagadása, amit a történetben a felnőttek képviselnek.

 

A cselekmény 1999-ben játszódik, abban az időszakban, amikor az előadás célközönsége, a középiskolás diákok születtek. A nekik tartott előadásokat beszélgetés követi.

 

Hajduk Porogi ujvilag proba 01 domolky daniel PRINT 005

 

 

A Mentőcsónak és a FÜGE közös előadása:

ÚJVILÁG

(Korhatár: 16+)

 

Alkotók:

Szereplők: Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia, Kovács Lehel, Porogi Ádám, Hajduk Károly

A rendező munkatársai: Sápi Dalma, Tési Dóra

Író, rendező: Pass Andrea

 

Előadás: 2015. március 23. 19 h. Jurányi Inkubátorház

Az előadás hossza: 120 perc (+ 45 perc beszélgetés)

 

Támogatók: Dr. Polgár András, Varga Júlia, Művészetek Völgye Fesztivál

 

süti beállítások módosítása