Fókuszban a koreográfusok - Novák Ferenc és Juhász Zsolt művei a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége új előadás-sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait állítja fókuszpontba.

 

A Hagyományok Háza meghívója:

 

A március 21-én, 19 órakor kezdődő est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben megkerülhetetlen alkotó emblematikus koreográfiái jelennek meg, amelyek az adott kor mindenféle társadalmi, kulturális vagy akár politikai befolyásolása ellenére is örökérvényűvé váltak.

 

Az est második részében egy még aktívan alkotó koreográfus műveit mutatjuk be, reményeink szerint meggyőzően érzékeltetve ezáltal a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat. A múlt és a jelen „megidézésében” a hivatásos táncegyüttesek mellett a legjobb öntevékeny együttesek közreműködésére is számítunk. A koreográfiák bemutatása után lehetőséget nyújtunk az alkotókkal való beszélgetésre. 

 

fokuszban novak juhasz

 

Novák Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész Nagyenyeden született 1931-ben, örmény-magyar család sarjaként. Első koreográfiáját a honvédségnél készítette, ahol a Bihari együttes gondolata is megszületett, amit 1954-ben három katonatársával meg is alapított. Közel négy évtizedig dolgozott a Honvéd Együttes művészeti vezetőjeként, koreografált az amszterdami Nemzetközi Táncszínházban és volt művészeti vezetője a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválnak is.

 

Juhász Zsolt Harangozó Gyula-díjas táncos, koreográfus 1967-ben született Szegeden. A Tömörkény Szakközépiskola szobrász szaka és a Szeged Táncegyüttes után következett Budapest és a BM Duna Művészegyüttese, amelynek 2007 óta művészeti vezetője. Ars poeticája a magyar néptánc hagyományainak hiteles ápolása, annak művészi színvonalú színpadra vitele mellett a magyar néptánc csodálatos és sokszínű formakincsét felhasználó kortárs mozgásszínházi technikák ötvözetével korszerű táncszínházi produkciók létrehozása.


Közreműködő együttesek: Bihari János Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes, Duna Táncműhely

 

forroszegiek

Forrószegiek (fotó: Gaál Márton)

 

 

A Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészek Szövetsége bemutatja

Fókuszban a koreográfusok

Novák Ferenc Tata és Juhász Zsolt

 

2015. március 21., 19 óra

Hagyományok Háza

 

 

Műsor:

Forrószegiek
széki Rómeó és Júlia
A Bihari János Táncegyüttes előadása


A produkció olyan eseményt dolgoz fel, amely a Kolozsvár melletti Szék faluban történt az 1900-as évek elején. Széken a lakosság utcák szerint rétegződött, és a sajátos nevű utcák - Forrószeg, Csipkeszeg, Felszeg - évszázadokig az élő hagyomány színterei voltak egyrészt, másrészt választóvonalat is alkottak. Ez a hagyomány szigorúan szabályozta a párválasztást is, tiltotta a különböző „szegek” fiataljai közötti házasságot. Persze mindig voltak fiatalok, akik bármit megkockáztattak szerelmükért. A falu közössége pedig a maga módján rendreutasította a törvényszegőket. Az is megesett, hogy a szokásrenddel szembeszegülő lány "megviccelése" túlságosan jól sikerült, a kipellengérezés tragédiába fulladt. A széki „Rómeó és Júlia” megrázó történetét dolgozta fel Novák Ferenc rendező-koreográfus.

Zeneszerző: Rossa László
Rendező-koreográfus: Novák Ferenc

 

Forrószegiek:
Kali, a lány: Pataki Lili
A bátyja: Szemán Barnabás
Az anyja: Béres Katalin
A kiszemelt vőlegény: Vojtek Attila


Felszegiek:
Márton, a fiú: Karlik József
István, az öreglegény: Szabó Gábor
Zsuzsi, a régi szerető: Szemán Gabriella
Az anyja: Bakó Krisztina
Sorsanya: Maros Anna
Tiszteletes: Boross Sándor

Tánckarvezető: Lengyel Szabolcs, Mikóczy Anita
Művészeti munkatárs: Foltin Jolán
Művészeti vezető: Neuwirth Annamária
Igazgató: Boross Sándor

Szünet

Válogatás Juhász Zsolt koreográfiáiból a Bihari János Táncegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Duna Táncműhely előadásában.
Táncszakértő és előadó: Péter Márta

 

süti beállítások módosítása