Saïd - Genet háborúellenes darabja a Trafó színpadán

Március 24-én mutatja be a Trafó a Trojka Színházi Társulás Saïd című produkcióját, ami Genet A paravánok című drámája nyomán készült. 

 

A Trafó ajánlója:

 

Francia-arab konfliktus, az elfogadás és a kirekesztés, az elnyomásból való kitörni vágyás a témái Soós Attila friss rendezésének. A dráma 1961-ben, az algériai háború lezárása előtt néhány hónappal született, de ma is aktuális kérdéseket feszeget: tudunk-e békében élni egymás mellett? Egyáltalán, akarunk-e békében élni egymás mellett? Mit ér az életünk a másik kezében? Mit ér a másik élete a mi kezünkben? Van szabad választásunk, van uralmunk magunk fölött? Meddig mehetünk el a gyűlölködésben, és meddig mehet el a másik?

 

A produkcióban szerepel a tavaly bemutatott Viktória – A zürichi expressz című svájci nagyjátékfilm főszereplője, Farkas Franciska is.

 

said

Fotó. Balázs István Balázs

 

Soós Attila és Muhi Zsófia dolgozta át Jean Genet A paravánok című drámáját, amit a szerző nem sokkal az algériai háború lezárása előtt fejezett be, 1961-ben. Az előadásban Saïd, az egyszülött arab fiú kerül a középpontba. Egyetlen terve, hogy maga mögött hagyja eddigi életét, és új hazát keressen. Ehelyett egy gyilkosság vádjával, az ezzel járó megszégyenüléssel és a véget nem érő üldöztetéssel kell szembenéznie.


A társulat előszeretettel dolgoz színpadra más műfajú irodalmi anyagokat, mint például Franz Kafka: A kastély című regényét, vagy Georg Büchner: Lenz című elbeszélését. A Charlie Hebdo szerkesztősége elleni brutális támadás után még inkább aktuális a nemzetek közötti ellentétek barbár kezeléséről beszélni.

 

said2

Fotó. Balázs István Balázs


A Trojka Színházi Társulás 2013-ban alakult Soós Attila vezetésével. A trojka oroszul hármas fogatot jelent, melyet a rendező így definiál: „A hármas fogat az alkotókból, az előadókból, és a nézőkből áll össze. Nyitott társulás vagyunk, az egyeztethetőség határain belül mindenki szabadon ki-be járhat benne.” Az előadásaik a fizikai és a prózai színház határvonalát kutatják az alkotófolyamat minden egyes kreatív elemében: az adaptációban, a mozgás és a gesztusnyelv egységében, valamint a zene és a vizualitás kiemelésében.


A társulat a tavaly bemutatott Cleansed című előadással Belgrádban elnyerte a FIST 10 fesztivál fődíját és közönségdíját is. A Dreampire című improvizációs előadásukkal többek között a Kolozsvári Magyar Napokon, az Ozora és a Bánkitó Fesztiválon szerepeltek, illetve meghívást kaptak az idei prágai Quadriennáléra. A Lenz és A kastély című darabokkal pedig a kecskeméti Színtár és a budapesti Titánium Fesztivál vendégei voltak.


A Genet átdolgozás után Virginia Wolf Orlando című regényének és Akutagava Rjunoszuke A vihar kapujában című novellájának az átdolgozásával készülnek a jövő évadra.

 

said3

Fotó. Balázs István Balázs

 

 

Trojka Színházi Társulás: Saïd
premier


(Jean Genet A paravánok című drámája nyomán)

 

Szereplők:

Hay Anna, Farkas Franciska, Jéger Zsombor, Jaskó Bálint, Bárnai Péter


Átirat: Soós Attila és Muhi Zsófia
Díszlettervező: Miklós Dániel
Jelmeztervező: Szlávik Júlia és Szabó Márton István
Dramaturg: Muhi Zsófia
Produkciós vezető: Barsi Gizella
Rendezőasszisztens: Győri Aliz
Rendező: Soós Attila

 

2015. március 24. (kedd) 20:00 és

április 23. (csütörtök) 20:00

Trafó Kortárs Művészetek Háza


A márciusi előadás a Frankofón Fesztiválon kerül bemutatásra.

 

 

süti beállítások módosítása