Koldusopera – Bemutatkozik Bodó Viktor rendezése a Vígben

 A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója Bodó Viktor rendezésében március 14-én debütál.

A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság nagysikerű közös produkciója, A revizor után újabb bemutatóra készül a két társulat. Ezúttal Kurt Weill és Bertolt Brecht, legendás hírű darabja, a Koldusopera kerül bemutatásra a Vígszínházban, Bodó Viktor rendezésében, március 14-én. 

 

 

A Koldusopera és a Vígszínház közös története:

 

Bertolt Bercht 1928-ban írta meg a Koldusoperát, minden idők legszenvedélyesebb és legattraktívabb darabját, amelyhez Kurt Weill különleges és népszerű dalai, zenéi társulnak. A mű világsiker lett és kiállta az idő próbáját, mondanivalója, üzenete napjainkban is érvényes.

 

IMG 0701

Pető Kata (fotó: Puskel Zsolt)

 

A berlini, 1928-as ősbemutató után a Vígszínház hihetetlen gyorsasággal, a külföldi színházak között elsőként mutatta be ezt a robbanékony, merész, forradalmi újdonságokkal teli, elsöprő darabot, és két évvel később, 1930-ban Bicska Maxi, Kocsma Jenny és Polly Peacock történetét már a Szent István körúton játszották Heltai Jenő fordításában A koldus operája címmel.

 

A főszereplő, Gaál Franciska ruháira egy Váci utcai szalon szállította a lamé- és flitterfoltokat, Bicska Maxi szerepében pedig Jávor Pál babonázta meg a nézőket – Gombaszögi Ella, Bárdy Ödön, Pécsi Sándor és Szilágyi Marcsa oldalán. Az ősbemutató alatt a nézőtéren egy jobboldali tüntetés bontakozott ki, amelyet könnygázzal és kardlapozással kellett feloszlatni, de ez sem akadályozta meg azt, hogy a darab elinduljon magyarországi hódító útjára.

 

IMG 0906

Király Dániel (fotó: Puskel Zsolt)

 

Kereken 60 évet kellett várni arra, hogy Brecht és Weill zseniális műve visszatérjen a Víg színpadára Kaszás Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Igó Éva, Kern András, Kútvölgyi Erzsébet és Eszenyi Enikő főszereplésével. Gothár Péter rendezésében a pesti utca hangulata újra beköltözött az előcsarnokba és a nézőtérre, persze nem tüntetés és könnygáz formájában, de hasonlóan életszerű, életszagú helyzeteket produkálva.

 

Az előadás kezdete előtt az előcsarnokban koldusok koldultak és rendőrök járőröztek, és az utca, a nézőtér meg a színpad határai teljesen elmosódtak. Legendás előadás született, mely elsöprő humorával, csodálatos színészi alakításaival újra vastag betűkkel véste bele a Vígszínház nevét a magyarországi Koldusopera-játszás történetébe.

 

IMG 0855

Réti Adrienn és Mészáros Máté (fotó: Puskel Zsolt)

 

Bodó Viktor Koldusopera-rendezéséről:

 

Bodó Viktor rendező különleges koncepciót dolgozott ki, így a Koldusopera jellegzetesen erőteljes „víges-szputnyikos” előadás lesz, amelyben elsősorban a két társulat szereplőinek összjátékára épít. „Az egész darabnak van egy intelligens, ironikus humora. Egyetemlegesen beszél a korrupcióról, a maffia-összefonódásokról. Brecht figurái pontosan kifejezik ezeket a szituációkat, nem kell külön rátéteket alkalmazni” – mondta egy interjúban Bodó Viktor a készülő előadásról.

 

bodo

Bodó Viktor a Koldusopera próbáján (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

 

A darab minden szereplője kitűnő színész: Bicska Maxi szerepében Mészáros Mátét láthatja a közönség, a Kolduskirályt a kiváló Hegedűs D. Géza játssza, aki nagy odaadással vetette bele magát a próbafolyamatba csak úgy, mint felesége, Peacockné, akit a csodálatos színésznő, Börcsök Enikő alakít. Számukra azért nagy élmény a jelenlegi feladat, mert bár korábban játszottak Gothár Péter Koldusoperájában, Bodó Viktor rendezése egészen különleges, és egyedi kihívások elé állítja őket.

 

Lányukat, Pollyt, a Szputnyik fiatal színésznője, Pető Kata, a rendőrfőnököt pedig az ugyancsak szputnyikos Hajduk Károly alakítja. Az előadásban összesen tizenkét vígszínházi és nyolc szputnyikos színész dolgozik együtt fantasztikus hangulatban, így a rendező magas színvonalú összjátékot ígérő koncepciója már a próbafolyamat alatt is láthatóan sikeres. 

 

IMG 0920

Mészáros Máté (fotó: Puskel Zsolt)

  

A Koldusopera egy különleges és szórakoztató előadás, amelyben a népszerű világslágerek és a brecht-i humor mellett olyan társadalmi kérdésekről esik szó, amelyek elgondolkodtatnak, és kérdéseket vetnek föl. Hogy van-e megoldás? Megérkezik-e a királynő hírnöke? Minden kiderül legkorábban március 14-én, a premieren, a Vígszínházban.

 

További képek az előadásból:

Fotó: Puskel Zsolt

 

IMG 0928

1.

 

IMG 0995

2.

 

IMG 1210

3.

 

IMG 1218

4.

 

IMG 1274

5.

 

IMG 1033

6.

 

IMG 1387

7.

 

IMG 1674

8.

 

IMG 1740

9.

 

IMG 1754

10.

 

Kurt Weill – Bertolt Brecht:

Koldusopera

 

Bicska Maxi - MÉSZÁROS MÁTÉ

Peacock - HEGEDŰS D. GÉZA

Peacockné - BÖRCSÖK ENIKŐ

Polly - PETŐ KATA M.V.

Kocsma Jenny - JÁRÓ ZSUZSA

Lucy - RÉTI ADRIENN

Tigris Brown - HAJDUK KÁROLY M.V.

Smith felügyelő, kikiáltó - JANKOVICS PÉTER M.V.

Filch, Pap - KARÁCSONYI ZOLTÁN

Mátyás - LAJOS ANDRÁS

Jakab - SZABÓ ZOLTÁN M.V.

Ede - MOLNÁR ÁRON

Walter - KÁRPÁTI PÁL M.V.

Jimmy, Rendőr - KIRÁLY DÁNIEL M.V.

Róbert, Rendőr - GÉCZI ZOLTÁN

Vixi - KOPEK JANKA

Dolly - RAINER MICSINYEI NÓRA M.V.

Trixi - KURTA NIKÉ M.V.

Molly - GONDA KATA E.H.

 

Külön köszönet Szarvas Dávidnak!

 

Zenekar: Dennert Árpád / Kollmann Gábor, Ablonczy Keve / Salamon György/ Jakab János,

Subicz Gábor / Magyar Ferenc, Szászi Benedek / Szénási László / Koós-Hutás Áron,

Barbinek Gábor/ Schreck Ferenc /Szepesi Ferenc , Bokor Pál/ Jankó Attila,

Bán Máté / Bán Annamária / Demeter László, Futó Balázs / Nagy Szabolcs,

Furák Péter / Termes Rita, Udvarhelyi Gábor / Geier Attila,

Boegán Péter / Badics Márk / Pusztai Gábor, Molnár Péter / Vass Péter

 

Díszlet: BALÁZS JULI

Jelmez: KISS JULCSI

Zenei vezető: DINYÉS DÁNIEL

Karmester: CSER ÁDÁM / DINYÉS DÁNIEL

Korrepetitor: TERMES RITA, NAGY SZABOLCS

Koreográfus: DUDA ÉVA

A koreográfus munkatársa: RUJSZ EDIT

Dramaturg: RÓBERT JÚLIA, VERES ANNA

Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN

Fény: BÁNYAI TAMÁS, CSONTOS BALÁZS

Sound-design: KERESZTES GÁBOR

Ügyelő és további szerepekben: WIESMEYER ERIK, D. MUCSI ZOLTÁN

Súgó: Gál Tünde

A rendező munkatársa: PINTÉR BEÁTA

 

Rendező: BODÓ VIKTOR

 

 

süti beállítások módosítása