Kulcskeresők Veszprémben - Kéri Kitty rendező mesélt

Március 13-án premiert tartott a veszprémi teátrum. Örkény István drámáját Kéri Kitty vitte színre Oberfrank Pál, Palásthy Bea és Trokán Anna főszereplésével.

Örkény István írja darabjáról:

 

„Arról írok, hogy ilyenek vagyunk mi, magyarok. Van úgy, hogy alábecsüljük magunkat, és akkor elfog egy kisebbrendűségi érzés, van úgy, hogy túlbecsüljük magunkat, és akkor azt álmodjuk, hogy mindent jobban tudunk mindenki másnál...egyetlenegy van nekünk : a tehetségeink. Na már most, hogy ezekkel a tehetségekkel mit kezdjünk, hogy ezekkel jól gazdálkodunk-e , vagy elpocsékoljuk-e, erről szól ez a darab. Pontosabban és konkrétan, hogy az lesz-e minálunk pilóta, aki pilótának való, és fölveszik-e a rádióhoz azt, akit az isten is rádióriporternek teremtett. Erről szól a Kulcskeresők.”

 

pali

Oberfrank Pál (forrás: petofiszinhaz.hu)

 

Oberfrank Pál ajánlja az előadást:

 

Olykor eljön a pillanat, amikor számot kell adnunk életünkről, szembe kell néznünk önmagunkkal, előfordul, hogy a végső számvetés előtt, időben történik mindez. Hogy minek nevezzük önmagunkban azt a mozzanatot, amely egy bizonyos szituációban, az utolsó pillanatokban végzetes döntést indukál bennünk, az Ördög kísértése-e, játék a tűzzel, ösztönös kockázatkeresés, hiúság vagy csak egyszerűen felelőtlen kivagyiság, netán az igazi tehetség hiánya-e? – nem tudom. „Ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez” – írta Petőfi Sándor. Egyáltalán semmihez ne fogjunk könnyen… de könnyű ezt mondani! Néha bennünk él a kockázatvállalás merészsége, ahogy egy kisgyerekben is ott a kíváncsiság az új, az ismeretlen iránt. Ugyanakkor megint felmerül a felelősségünk… a mások, a másik élete… még ha teher is, ha alkalmatlan is, de ott van… és így a döntés, amelyet meg kell hoznunk, amelyre lehetőséget, sőt megbízást kaptunk, amellyel élhetünk vagy visszaélhetünk, építhetünk vagy dönthetünk oltárokat… a mi kezünkben van…

 

pk0311kulcskeresok20 120 4c

Kulcskeresők (fotó: Penovác Károly)

 

"Egész létünk dobozba van zárva" - Kéri Kitty az előadásról:

 

"Örkény azt írja, álmodó nép vagyunk. Kulcskeresői sem a saját sem a helyzetük kulcsát nem találják. Végtelen humorral, szeretettel, megértően kezeli hősei álmodozását és önbecsapását, ami egyben nemzeti sajátosságunk. A kudarcainkat feledve vígan kapaszkodunk abba, aki jobb jövőt ígér nekünk és bukásunkat győzelemmé változtatja át" - írja a rendező az előadás ajánlójában.

 

 

A veol.hu-nak adott interjújában pedig elmondja, honnan származik a Kulcskeresők ötlete. „Van egy listám arról, hogy milyen darabokat szeretnék megrendezni. A Kulcskeresők című színdarabra én találtam rá. Máté Gábor rendezett egy főiskolai vizsgaelőadást (bár akkor nem az volt a címe, hogy  Kulcskeresők, hanem A kudarcról), amiben én Erika szerepét játszottam. Nagyon szerettük próbálni és játszani ezt a darabot, meghatározó élmény volt valamennyiünk számára. (…) A Kulcskeresők azért jó darab, mert van egy erőteljes és komoly mondanivalója, amit nem kell aktualizálni, hiszen ma is az. Örkény azt írta meg, milyenek vagyunk mi, magyarok. Minden darabjában azt közelíti meg, milyen a helyzetünk, hol a helyünk a nagyvilágban, mennyire tudunk gazdálkodni a tehetségünkkel, hogyan tudjuk feldolgozni saját kudarcainkat. Örkény azért írta meg ezt a darabot, hogy bemutassa, hogyan fordítsuk át a kudarcainkat győzelemmé" - fogalmazott Kéri Kitty, majd hozzátette:

 pk0310kerikitty20 120315 4c

Kéri Kitty (fotó: Penovác Károly)

 

„A díszlet egy doboz, ez volt az első alapgondolatom. Talán azért juott eszembe, mert a család új lakásban kötözik, noha a doboz sokkal inkább a Tóték kapcsán ugrik be az embernek. Egész létünk dobozba van zárva. Az, ahogyan mozgunk saját kicsi világunkban, ahogyan egymást rakjuk különböző skatulyákba, az egy kórkép. Van egy abszurd mondat az előadásban, Nelli mondja: Ha ezt az ajtót be tudom zárni, akkor szabad vagyok. Erről szól a darab. Ez a doboz lehet a saját életünk, saját lakásunk, saját országunk. Saját határaink, karakterünk határai. Vannak, akik ki akarnak ebből törni, Örkény elvágja ezt a gondolatmenetet” - vélekedett a rendező.

 

A veol.hu-nak adott teljes interjú ide kattintva érhető el.

 

 Plakatalap

A Kulcskeresők plakátja (forrás: Vezsprémi Petőfi Színház)

 

Örkény István:

Kulcskeresők

Szereposztás

 

Fóris | OBERFRANK PÁL Jászai-díjas

Nelli, a felesége | PALÁSTHY BEA Déryné-és Domján Edit-díjas

Katinka, a lánya | TROKÁN ANNA

Bolyongó | KŐRÖSI CSABA

Erika | MÓDRI GYÖRGYI

A Bodó | NAGYHEGYESI ZOLTÁN

Benedek | KERESZTES GÁBOR

Gyászhuszár I., Szerelő | SZŰCS LÁSZLÓ

Gyászhuszár II. | MADÁR K. ZOLTÁN

 

Közreműködők

Díszlettervező: CZIEGLER BALÁZS

Ügyelő: MADÁR K. ZOLTÁN

Súgó: PÁPES MÓNIKA

Rendezőasszisztens: MAGYAR KINGA

Rendező, dramaturgia, jelmez: KÉRI KITTY

 

süti beállítások módosítása