Vidám kísértet – Megkezdődtek a próbák a Játékszínben

A Coward-vígjáték bemutatóját május 6-án tartják. Az előadást Böhm György rendezi, a főbb szerepekben Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Liptai Claudia és Pásztor Erzsi látható.

 

A Játékszín beszámolója:

 

Ha valaki belesett volna március második szerdájának délelőttjén a Játékszín Jókai utcai Művészbejáró Kávéházának ablakán, jólesően konstatálhatta volna, hogy korán reggel milyen jókedvűek ezek a művészek!

 

scs 5729 660

 

Azért ez nem mindig van így, márminthogy korán reggel jókedvűek, ám most Böhm György rendező vezetésével épp a Vidám kísértet olvasópróbáját tartották – és hát poén poént követett, arról nem is szólva, hogy olyan kiváló színészek, mint Gálvölgyi János, Hernádi

Judit, Liptai Claudia, Pásztor Erzsi, már az első olvasáskor is frenetikus hatást érnek el – most még ugyan csak a kollégáiknál, de remélhetőleg, a május eleji bemutatókor majd a közönségnél is.

 

A vígjáték a legendás Sir Noël Coward angol színműíró, forgatókönyvíró, színész, színházi rendező, zeneszerző, színházi producer 1945-ben írt műve, mely azóta levehetetlen nemcsak a színházak műsoráról, hanem számos film is készült belőle. Egyszerre komédia, krimi és spiritiszta történet. Londonban is épp nemrégiben fedezték föl újra, frissítették föl, és most a Játékszínben is új fordításban, Zöldi Gergely szellemes szövegével kezdték el a próbákat.

 

Noël Coward – akinek a szobra a róla elnevezett színház előterében áll – a darabjait kitűnő technikával, biztos jellemábrázoló készséggel írta. Revüinek zenéjét is maga komponálta és a bemutatón saját maga vezényelte. A színpad és a közönség jó ismerője. Dialógusai

szellemesek, jól tud hatni az érzelmekre, könnyed, fanyar a humora. 

 

A Vidám kísértet című vígjátékát Magyarországon először, nem sokkal a megírása után a Várkonyi Zoltán vezette Művész Színház mutatta be, ahol a legenda szerint épp valami unalmas darabot próbáltak, és kétségbeesetten üzentek a londoni tanulmányúton tartózkodó Várkonyinak.

 

Hamarosan megérkezett a távirat a direktortól: „Az íróasztalom bal alsó fiókjában van egy Vidám kísértet című darab. Vegyétek elő, osszátok ki Tolnay Klárira és Ráday Imrére, és két hét múlva tartsátok meg a bemutatót!” Kasszasiker lett. Ahogy néhány évtized múlva, akkor már a Vígszínházban, Ruttkai Évával és Somogyvári Rudolffal.

 

És most a Játékszínben készül az újabb hódításra!

 

További képek a próbáról:

Fotók: Schumy Csaba, Játékszín

 

scs 5754 519

1.

 

scs 5762 388

2.

 

scs 5764 695

3.

 

scs 5766 873

4.

 

scs 5807 706

5.

 

scs 5887 753

6.

 

scs 5892 989

7.

 

Sir Noël Coward:

VIDÁM KÍSÉRTET

 

Charles GÁLVÖLGYI JÁNOS
Elvira HERNÁDI JUDIT
Ruth LIPTAI CLAUDIA
Madame Arcati PÁSZTOR ERZSI
Edith, a szobalány MURÁNYI TÜNDE
Dr. Bradman DÓZSA ZOLTÁN
Mrs. Brandman SZŐLŐSKEI TÍMEA

Díszlet: Bátonyi György
Jelmez: Túri Erzsébet
Ügyelő: Kabódi Szilvia
Súgó: Sajben Anita, D. Szabó Erzsébet
A rendező munkatársa: Skrabán Judit, Petyi János

Rendező: BÖHM GYÖRGY

Bemutató: 2015. május 6.

Játékszín

 

Forrás: Játékszín

 

süti beállítások módosítása