Gazdag operakínálattal jelentkezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A híres mezzoszoprán Elina Garanca és a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci is fellép a 35. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A New York-i Metropolitan-közvetítésekből is jól ismert lett mezzoszoprán, a leginkább klasszikus és belcanto szerepekben tündöklő Elina Garanca most először látogat Magyarországra. A Művészetek Palotájában április 17-én adandó áriaestjén egyik legkedvesebb szerepe, Carmen mellett Saint-Saens Sámson és Delilájából, Gounod Sába királynőjéből, valamint Glinka, Csajkovszkij és Massenet műveiből válogat a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara kíséretében. Az est karmestere a brit Karel Mark Chichon, Elina Garanca férje lesz.

 Elina Garanca Felix Broede dg

Elina Garanca (forrás: Deutsche Gramophon, fotó: Felix Broede)

 

A Kovács János vezényelte Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében lép fel Budapesten a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci. Az Erkel Színház közönségét április 13-án egy igazi Verdi-gálával örvendezteti meg. Nucci pályája során olyan művészek társaságában lépett fel, mint Joan Sutherland, Luciano Pavarotti és Plácido Domingo, és a legnagyobb dirigensek hívták meg Herbert von Karajantól Claudio Abbadón és Solti Györgyön át Riccardo Mutiig.

 

A fesztivál egyik idei fókuszpontja az olasz kultúra, ennek jegyében két Verdi-operát is láthat a közönség. A BTF vendége lesz a világ legrégebbi operaháza, az 1737-ben megnyitott . A nápolyi társulat egy olyan Verdi-operával érkezik, amelynek ősbemutatója is a műfaj e "szentélyében" volt: a Luisa Millert április 26-án a Művészetek Palotájában mutatják be koncertszerűen, a címszerepet a Zürichi Operaház szopránja, Elena Mosuc énekli. A román operacsillag a legrangosabb operaszínpadok visszatérő vendége, olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel és Daniel Harding.

 

15 04 26 Verdi Luisa Miller Elena Mosuc c Suzanne Schwiertz

Elena Mosuc (fotó: Susanne Swiertz)

 

A Magyar Állami Operaház új Aida-előadását Mohácsi János, a magyar színházi élet meghatározó egyénisége állítja színpadra, aki ezzel a produkcióval debütál operarendezőként Budapesten. Az április 4-i Erkel Színház-beli premier után a darab többször is látható lesz a BTF keretében, a fesztiválon Radames szerepében az olasz sztártenor, Fabio Sartori lép színpadra.

 15 04 10 14 Verdi Aida 001 c Nagy Attila

Aida (fotó: Nagy Attila)

 

Az idei fesztivál egyik kuriózuma lesz Mozart egyik példaképe, az elfeledett barokk zseni, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című operájának félig szcenírozott, vetítéssel kombinált bemutatója április 18-án a Vígszínházban.

 

A művet a világhírű kontratenor, Max Emanuel Cencic "fedezte fel": rendezésében és címszereplésével 2014 júniusában az Athéni Fesztiválon mutatták be a darabot, majd a Decca gondozásában nagysikerű lemezfelvételt is készítettek belőle, amelyről a rangos európai zenei orgánumok szuperlatívuszokban írtak. A tavaszi fesztiválon is Max Emanuel Cencic énekli majd a címszerepet és jegyzi a rendezést, partnere pedig a lemezfelvételhez hasonlóan az orosz szoprán csillag, Julia Lezsnyeva lesz.

 

"A belcanto és barokk művek szólistájaként hatalmas lehetőség rejlik Julia Lezsnyeva képességeiben. Adottságai akár a sztratoszférába repíthetik csillagát" - írta a vitriolos tollú angol zenei író, Norman Lebrecht a fiatal énekesnőről, akit 2011-ben az Opernwelt című német szaklap az év énekesnőjének választott.

 

Leo Nucci cRoberto Ricci 001

Leo Nucci (fotó: Roberto Ricci)

 

A BTF-re az operett világát hozza el Kerényi Miklós Gábor "Kero" legújabb rendezése, a 110 éve született Farkas Ferenc Csínom Palkó című darabja, amelyben a műfaj nagy egyéniségei együtt lépnek fel a legígéretesebb tehetségekkel. Változatos, stíluskorszakokon átívelő dalesttel készül Pasztircsák Polina, akit Jan Philip Schulze kísér zongorán a Budapest Music Centerben.

 

A Mátyás-templomba érkezik a világ legjobbjai között számon tartott, 1901-ben alapított Westminster-katedrális Kórusa. A Martin Baker vezette énekegyüttes London katolikus egyházzenéjét hozza el a magyar közönségnek.

Az 1978-ban alapított Budapesti Tomkins Énekegyüttes a legkülönbözőbb korszakok és stílusirányzatok mesterműveiből ad válogatást, az est vendége a Virtuózok című műsorból megismert 17 éves zongoristatehetség, Szilasi Dávid lesz.

 

süti beállítások módosítása