A századelő kávéházát idézi meg az Avogadro Budaörsön

Március 21-én 18 órától a a budaörsi Adler Kávéházban Gera Marina és Molnár Gusztáv, az Avogadro Csoport független színművészei a századelő kávéházaiba kalauzolnak minket Kosztolányi történetein keresztül.

 

Az alkotók ajánlója:

„Tiszteld, pesti ember, a kávéházat, vénebb és tiszteletteljesebb az, mint te magad” ˗ írja Kosztolányi Dezső. Elmerengünk, emlékezünk, visszavágyódunk, tapasztalunk, feldolgozunk, találkozunk, élünk. Az egy órás zenés irodalmi est Kosztolányi tárcanovellái által megrajzolt térképeken kalauzol vissza a pezsgő pesti életbe, melynek központjai a híres kávéházak voltak. A Horváth Jenő zenei világa által megfestett jellegzetes 'fin du siecle' hangulat mellett mégis a jelenben, mai dilemmák közt találhatjuk magunkat. A századfordulóként emlegetett korszak az emberi történelem egyik leggyorsabb és legfelfoghatatlanabb változását hozta az élet minden területén. Hogyan fogták ezt fel akkor? És ma mit tudunk kezdeni az életünket átalakító változásokkal? Az Avogadro Csoport estje humorral, életkedvvel, zenével és szerelemmel szövi át a korszakos kérdések komolynak tűnő folyamát.

gera marina molnar gusztav


Az Avogadro Csoport egy 2014-ben megalakult, független művészekből álló alkotóközösség, melynek célja minél szélesebb körhöz eljuttatható minőségi színházi, irodalmi, zenei alkotások, programok létrehozása. Első vállalkozása a Manna Kulturális Egyesülettel és a Budaörsi Latinovits Színházzal koprodukcióban elkészített Régi szép idők című kávéházi-színházi zenés est, mely nagy sikerrel lett bemutatva október 30-án a budaörsi Adler Kávéházban.

A társulat ezzel az előadással egy olyan hagyományt szeretne újraéleszteni, mely a magyar kávéházat (mint száz éves keleti különlegességet) ismét a kultúra, a szórakozás és a valódi eszmecsere helyszínévé képes avatni. Mert van-e annál kellemesebb, mint kedvenc italunkat szürcsölgetve zenét hallgatni és elmerengeni életünkön? - vallják az alkotók.

A szövegkönyv Kosztolányi Dezső tárcanovelláinak felhasználásával született. Egyik legjelesebb magyar írónk-költőnk publicisztikai írásai azonban nem annyira irodalmiak, mintsem hétköznapi helyzeteket, emberi kapcsolatokat, valódi problémákat és gondolatokat finom humorral, iróniával vagy éppen véres komolysággal bemutató, élettel átitatott szövegek. Az előadást kimondottan kávéházakban való játszásra alakította ki a társulat, melynek díszlete és egyben helyszíne maga a kávéház, szereplői a kávéházba járó emberek. A valódi szórakozást és kikapcsolódást a Kosztolányi szövegei által megírt jelenetek közé szúrt dalbetétek, és folyamatos hangulatzene biztosítja Pagonyi András harmonikás, zongorista jóvoltából.

 

 

 

süti beállítások módosítása