Czukor Balázs Hamletet rendez Szombathelyen

Április 7-én mutatja be a Weöres Sándor Színház a fiatal színész-rendező színrevitelében Shakespeare klasszikusát. A címszerepet a komikus alakításairól elhíresült Bajomi Nagy György fogja játszani.

Czukor Balázs a darabról:

 

„Hamlet apja meghalt. Anyja két hónap után hozzámegy volt férje öccséhez. Hamlet szinte beleőrül a fájdalomba. Egy látomásban megjelenik apja szelleme, aki elmondja, hogy az új király ölte meg őt, és arra utasítja Hamletet, hogy bosszulja meg a halálát. Hamlet elhatározza, hogy megöli az új királyt, és hogy tervét titokban tartsa, elkezd őrültet színlelni. Rettegés és szorongás telepszik rá, de az őrület olyan szabadságot ad neki, hogy játék közben elveszíti a kapcsolatot a valósággal, vagy azzal, amit az "átlagos földi halandók" valóságnak gondolnak" – foglalta össze gondolatait a Hamletről Czukor Balázs rendező.

 WSSZ Hamlet proba sajto12

Czukor Balázs a próbán (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

Ajánló az előadás elé:

A fiatal színész-rendező Czukor Balázst a Hamletben az a probléma izgatja, hogy miként éli meg a fiú az apja halálát, miért nem képes megbirkózni a tragédiával, hogyan lehet feldolgozni a szülő halálát, hogyan történhet az elengedés. A rendezőt az a folyamat foglalkoztatja leginkább, hogy az álcázásból őrületet színlelő dán királyfi játéka, mikor és hogyan csap át valódi tébolyba.  

 

WSSZ Hamlet proba sajto1

Olvasópróba (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

Czukor Hamlet előadása meghökkentően, a határokat feszegetve adaptálja az eredeti művet, modern jelmezekkel, díszlettel. A rendező és a dramaturg - Khaled-Abdo Szaida - alaposan meghúzták Nádasdy Ádám egyébként friss és élő Hamlet fordítását. Shakespeare művét 80 percbe, egy felvonásba tömörítették, de a darab, elmondásuk szerint, így is megmaradt kerek egésznek. Czukor egy északi thriller mintájára képzeli a Hamlet színpadát, ahol a felszín alatt szüntelen mély és gyilkos elfojtások - hatalomvágy, féltékenység – munkálkodnak.

 

WSSZ Hamlet proba sajto16

Olvasópróba, szemben Mertz Tibor (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

A rendező a címszerepre Bajomi Nagy Györgyöt választotta, aki épp a közelmúltban kapta meg a Thália Humorfesztivál különdíját. „Pont az ellentmondás vonz ebben a helyzetben, nekem Bajomiban van valami gyermeki, ami Hamlet figurájához köthető.” – indokolta döntését Czukor Balázs. Bajomi megjelenése visszainteget a legeslegelső ős Hamletnek: a londoni Globe Színház híres színésze, Richard Burgabe is elég testes volt. 

 

WSSZ Hamlet proba sajto11

Bajomi Nagy György az olvasópróbán (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

Czukor Balázs neve korántsem ismeretlen a szombathelyi színházban, a nevéhez olyan formabontó és máig emlékezetes rendezések fűződnek, mint Az arab éjszaka, vagy a Cudar világ.  A Hamletet nem megrendelésre rendezi, Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója szabad kezet adott neki a darabválasztásban.

 

WSSZ Hamlet proba19

 Sodró Eliza az olvasópróbán (forrás: Weöres Sándor Színház)

 

William Shakespeare:

Hamlet

tragédia

Nádasdy Ádám fordítása alapján

 

Szereplők:

Claudius / Mertz Tibor

Gertrud / Csonka Szilvia

Hamlet / Bajomi Nagy György

Hamlet apjának szelleme / Mertz Tibor

Polonius / Szabó Tibor

Laertes / Kelemen Zoltán

Ophelia / Sodró Eliza

Rosencrantz / Kelemen Zoltán

Guildenstern / Endrődy Krisztián

 

Közreműködők:

Vívás szakértő: Kovacsics Éva

Jelmez: Zelenka Nóra

Díszlet: Takács Lilla

Dramaturg: Khaled-Abdo Szaida

Zene: Horváth Dániel

Súgó: Kisely Máté

Kellék: Jenei Ágnes

Ügyelő: Schmidt Róbert

Rendezőasszisztens: Kovács Nóra

 

Rendező: Czukor Balázs

 

Bemutató:

Márkus Emília terem, 2015. április 7., 19 óra

 

süti beállítások módosítása