A báb az utcán hever - Bábszínházi világnapot ünnepelt a Kolibri

A Kolibri Színház művészei ”A báb az utcán hever” című produkciójukkal három budapesti helyszínen lepték meg a járókelőket március 21-én, a Bábszínházi Világnapon.

 

A Kolibri Színház beszámolója:

 

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is zajlottak események. 2015-ben mintegy negyven bábszínház, független társulat, oktatási intézmény és szakmai szervezet ünnepelt, egyedi produkcióikkal üres üzlethelyiségeket, városi tereket vettek birtokba.


Színházunk művészei azaz Alexics Rita, Bodnár Zoltán, Gazdag László, Kecskeméti Gábor és Ruszina Szabolcs ”A báb az utcán hever” című produkciójukkal három budapesti helyszínen – a Hollán Ernő utcában, a Bazilika előtt és a Liszt Ferenc téren, az Ady-szobornál - lepték meg a járókelőket. Azt szerették volna bizonyítani, hogy bárhol, bármikor, bármiből válhat báb a közönség és a véletlen segítségével.

 

Képekben az akcióról:

Fotók: kolibriszinhaz.hu

IMG 4059

 

IMG 4067

 

IMG 4095

 

IMG 4162

 

IMG 4171

 

IMG 4176

 

IMG 4181

 

IMG 4200

 

IMG 4215

 

“Meggyőződésem, hogy a báb feltalálása olyan jelentős hatással bírt, mint a kerék feltalálása, és legalább annyira segít a köztünk levő távolságok és kommunikációs határok leküzdésében. Talán azért van ez, mert egy mélyen filozofikus bábelőadás is felébreszti a nézőben a gyermeket, kiszakítja térből és időből, hogy felfedezhessen egy olyan fantasztikus világot, ahol a fából és más halott anyagokból készült tárgyak életre kelnek. Talán ez a bábművészek legnagyobb felelőssége nyelvtől, állampolgárságtól és háttértől függetlenül: hogy felébresszük a világot vérrel és erőszakkal szennyező embertársaink millióinak szívében a gyermeket.” (Részlet Behrooz Gharibpour világnapi üzenetéből)


“(…) Ezek a fadarabok játszottak volna? De hiszen én élőlényeket láttam mozogni, beszélni, nevetni! Mi történhetett? Minden bizonnyal csoda.” (Részlet Bródy Vera bábművész világnapi üzenetéből)

 

Forrás, fotók: kolibriszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása