Erdélyben turnézik a Manna III. Richárd előadása

Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából Burák Ádám tavaly négy színészre komponálva rendezte meg a III. Richárdot, amelyet most március 25. és 29. között összesen nyolc alkalommal tekinthet meg a közönség Erdélyben.

A Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Kolozsváron turnézik.

 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerzett rendező diplomát, majd mesterképzését Londonban folytatta Burák Ádám, aki 2014. júliusában Zsámbékon, a Romtemplomban rendezte meg a III. Richárdot. Shakespeare királydrámáját átírta négy színészre, így másfél órásra komponálta előadást, amelynek női főszerepét Szabó Erika, illetve a férfiszerepeket Benedek Botond-Farkas és Vass György, Richárdot pedig Dávid Áron alakítja. A darabot Burák Ádám már rendezte korábban, a Marosvásárhelyi Egyetemen záróvizsgaként, de szerette volna, ha tovább él az előadás, ezért kereste meg a Mannát a Romtemplomban való felújítás ötletével. "A III. Richárdot már az egyetemi záróvizsgám alkalmával is arra az alapgondolatra építettük fel, hogy a feszültség forrása a darab során a címszereplő és Isten között feszülő konfliktus" - vallja a rendező. Ezért tartottam Marosvásárhelyen is szükségesnek, hogy egy templom félig elkészült kupolájában játsszuk az előadást és ezért is esett a választásom ismét egy szakrális térre: a Zsámbéki Romtemplom lélegzetelállító épületére - teszi hozzá Burák Ádám. Az előadás egyik alapvető kérdése, hogy vajon mit tesz a tömeg, ha valaki egyszer csak odafordul hozzájuk és azt állítja, rendet fog vágni ebben a káosztól uralt, érthetetlen világban. Ő megteszi – helyettünk – ha nincs más, elindul az úton és nem fog meghátrálni, amíg célba nem ér.

 

III.-Richard

 

Mivel a Romtemplom magában hordozza az előadás egyik alapgondolataként bemutatott, szebb napokat látott, szétroncsolódott emberi kapcsolatokat éppúgy, mint a múltat, amellyel szembe kell nézni, az erdélyi turné során is törekedtek rá, hogy hasonló helyszíneken legyen látható az előadás. A turné ötlete az előadás produkciós menedzserétől, Gáspár Annától származik, a vendégjátékokat azonban az alkotókkal, a rendezővel és az előadás vásárhelyi művészével, Benedek Botond-Farkassal közösen szervezték meg. Mivel az előadást egyszerre 100-120 fő előtt tudják eljátszani, az érdeklődés azonban ennek a többszöröse, két alkalommal látható majd mindegyik városban Shakespeare királydrámája. 

 

Március 25-én két alkalommal a nagyváradi Szigligeti Színházban, 26-án kétszer Marosvásárhelyen, a Maros Művészegyüttes Kövesdombi előadótermében, majd 28-án Székelyudvarhelyen a Tomcsa Sándor Színházban, 29-én pedig Kolozsváron a Váróterem Projekt segítségével a ZUG-ban nézhetik meg két-két időpontban az érdeklődők a III. Richárdot.

 

Magyarországon legközelebb 2015 júliusában, ismét a Zsámbéki Romtemplomban látható az előadás.

 

 

 

süti beállítások módosítása