"Nem választás kérdése, szeretjük-e" - 85 éves Stephen Sondheim

Március 22-én született a világhírű zeneszerző és szövegíró, akiről kritikusai úgy írtak: nem választás kérdése, hogy szeretjük-e, Sondheim mindannyiunkat elvarázsol.

A kerek évforduló kapcsán a Broadway internetes portálja összeállítást készített az amerikai zenés színház egyik legnagyobb hatású alkotójának 85 legismertebb slágeréből.

 

sondheim1

 

A teljesség igénye nélkül, dalaival mi is köszöntjük a szerzőt, a születésnapi anyagot pedig itt olvashatják/hallhatják.

 

 

A nyolcszoros Tony-díjas, Oscar-díjas és Pulitzer-díjas Sondheim életművével szülőhazájában tudományos alapossággal foglalkoznak: művészetét és műveit évtizedek óta könyvekben, tanulmányokban, külön róla szóló folyóiratban értelmezik és elemzik.

 

 

Legfontosabb művei közé tartozik a Sweeney Todd, az Into the Woods, az Egy nyári éj mosolya, a Sunday in the Park with George és természetesen szövegíróként az 1957-es West Side Story. 1990-ben Warren Beatty filmjéhez, a Dick Tracy-hez írt slágert, Madonna előadásában a Sooner Or Later Oscar-díjat nyert. A Glee című musical-sorozatban pedig számtalan Sondheim mű átirata felcsendül a mai napig.

 


Musicaljeit aprólékosan építi fel, amelyekben tulajdonképpen minden sor jelentőséggel bír. Szüntelenül vizsgálja darabjainak hiányosságait, a kudarcok okait, ezért jó néhány műve már a premiert is átdolgozott formában élte meg.

 


A színházművészete lényegéről Sondheim a következőket nyilatkozta 1974-ben a New York Magazine hasábjain: „A színház az a hely, ahol igazán szeretek dolgozni. Az a hely, ahol reményeim szerint mindaddig dolgozni is fogok, amíg az egész Broadway össze nem csomagol és odébb nem áll. Számomra a legnagyobb kihívás, hogy folyamatosan valami újat próbálhatok ki. Azt hiszem, az írók dolga az, hogy a közönséget neveljék... olyan dolgokat megmutatva nekik, amilyennel korábban még nem találkoztak."

 

Forrás: Wikipedia, Broadway.com

 

süti beállítások módosítása