Székely Fesztivált rendeznek májusban Budapesten

 

Kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várja az érdeklődőket május 1. és 3. között a Székely Fesztiválon a budapesti Millenáris parkban.

Lukács Csaba, a Székely Szeretetszolgálat elnöke a budapesti szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendezvényen száz kiállító mintegy ezer terméke lesz jelen. Első nap Hargita megye, második nap Kovászna, harmadik nap Maros megye és olyan magyarországi szervezetek mutatkoznak be, amelyek ápolják a székelyföldi hagyományokat.


Lukács Csaba felhívta a figyelmet a programok közül a tradicionális székely bálra, a 250 önkéntes részvételével göngyölített 25 ezer darab töltelékes káposztára, valamint a parajdi sótéglákból építendő kreatív alkotásra.

 

szekely feszt

 

Henning László, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke kiemelte: tematikus és turisztikai - többek között a borvizeket, a tojásírást, valamint Háromszék épített és természeti kincseit és értékeit bemutató - kiállításokkal is várják az érdeklődőket, emellett népi játékok, népzenei előadások, könyvbemutatók, bábszínház és népi foglalkozások színesítik a programkínálatot.


Népzenei és néptánc előadások, táncházak, vajdaszentiványi táncok a Perkő Néptáncegyüttessel, valamint a Sóvidék bemutatkozása is szerepel ezen a hiánypótló rendezvényen a székely kézműves termékek felvonultatása mellett - ismertette a részleteket Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, aki a gasztronómia mellett a kulturális értékek bemutatását is fontosnak nevezte.


Pénteken bemutatkozik az Erdélyi Pálinka Lovagrend gyümölcspárlataival, fellép mások mellett a Boszorka bábcsoport, Sorbán Enikő népdalénekes, a Codex Régizene Együttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a táncházban felcsíki és gyimesi muzsika hallható. Másnap egyebek mellett a parajdi sóbányát és natúr termékeit ismerhetik meg a látogatók, műsort ad a Cimborák Bábszínház, Nagy Kopeczky Kálmán székely népmesét mond, Samu Imola gyímesi, moldvai, székelyföldi népdalokat énekel, Ségercz Ferenc népzenével szórakoztatja a közönséget. A programok között borvízkóstolás, bútorfestés, fafaragás, tojáspatkolás bemutató és pásztorfurulya készítés is szerepel.


Szombat este rendezik meg a Millenáris Teátrum épületében a Székely bált, amelyen a Gyergyószéki Dandár Zenekar muzsikál, Tamás Gábor pedig Gyere velem a Hargitára címmel ad koncertet - mondta el Bege Attila, az idén 25 éves Budakörnyéki Székelykör elnöke.


A vasárnapi vásár napon egyebek mellett székelyföldi lekvárokat, szörpöket, sajtokat, sonkákat, kolbászokat, fűszereket, teákat és gyógynövényeket vásárolhatnak a látogatók, akik székelyföldi sportolókkal és művészekkel találkozhatnak, valamint marosszéki táncokat és marosszéki dalokat ismerhetnek meg.


A rendezvény fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása