"A kapuból fordultunk vissza" – Szabó Máté, az új miskolci direktor válaszolt

Szabó Máté szerint a fékek és ellensúlyok rendszere nem működött optimálisan a Miskolci Nemzeti Színházban. Az új igazgató a Népszavának nyilatkozott. Lapszemle.

 

A Népszava cikkéből:

 

Kiss Csabát évad közben, rendkívüli közgyűléssel távolították el a direktori székből. Ideiglenesen Szabó Máté rendezőt bízták meg a Miskolci Nemzeti Színház vezetésével. Az igazgatói posztra pályázatot írnak ki.

 

"Egy ideig megvolt mindannyiunk szabadsága. Aztán már egy olyan nézőpontba kerültek a dolgok, ami ezt gátolta. A szabadság érzésével jöttünk, és utána valamilyen érzés miatt elmentünk. Amikor leváltották Kiss Csabát, gyakorlatilag mindannyian a kapuból fordultunk vissza. Én például felmondtam három héttel ezelőtt, lemondtam minden rendezésemet, és ennek köze van ahhoz, hogy változott az az érzés, amivel mi idejöttünk" - fogalmazott Szabó Máté, aki a művészeti tanács tagjaival közösen ment 2012-ben Miskolcra Kiss Csabával

 

 

szabom

 

A rendező szerint a fékek és ellensúlyok rendszere nem működött optimálisan. Amikor Béres Attila már nem volt igazgatóhelyettes, ezt a posztot nem töltötték be. Úgy véli, innentől kezdve Kiss Csaba irányítása egyszemélyivé vált, és a művészeti tanács egyre távolabb került attól, hogy alapvető kérdésekben befolyásolni tudja a döntéseket.

 

"Tavaly télen, amikor az első konfliktus jelentkezett a művészeti tanács és az igazgató között, Béres Attila közölte velünk és Csaba is ott volt, hogy lemond igazgató-helyettesi beosztásáról, de a művészeti tanács integritása érdekében marad a tanács tagja, és Szombathelyen valószínűleg főrendező lesz. Ebbe Csaba beleegyezett. Attila valójában ősszel lett főrendező, amikor már visszafordíthatatlanná vált a viszony közöttük. Szerencse, hogy talált magának munkát, ahogy az is szerencse, hogy Rusznyák Gábor is talált, ő Kecskeméten lett főrendező. Ugyanabból az okból mentek el, mint én, aki három hete a semmibe ugrottam. Úgy mondtam le két nagyszínházi rendezést, hogy nem volt hova mennem. Körülbelül húsz vezető munkatárs ment el. Ezt lehet úgy fogalmazni, ahogy Csaba tette, hogy jönnek-mennek színészek az épületben. De ez kicsit olyan, mintha egy nő azt mondaná, hogy a férfiak jönnek-mennek. Jó estben egy színházba jönnek emberek, és maradnak. Ha azok az egykor lelkes emberek, akik hosszútávra szerződtek ide, és ezért még a családjukat is ott hagyták, elmennek, akkor ez jelent valamit. Az elmúlt egy évről beszélek" - mesélte Szabó Máté.

 

A megbízott igazgató hangsúlyozta, amit közösen képzeltek el és működőképes, megtartják, amit Kiss Csaba képzelt el, és hibásnak, de javíthatónak ítélik, azon javítanak. "Nem szeretnénk káoszt okozni, ezért nem az lesz jellemző, hogy szerződéseket bontunk. De azokat a lépéseket, amiket meg kell tennünk a változtatás érdekében, megtesszük" - tette hozzá Szabó Máté, aki azt is elárulta, gondolkodik azon, hogy beadja a pályázatát a színház vezetésére a régi művészeti tanács tagjaival, Kiss Csabát kivéve.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

Kiss Csabával készült beszélgetésünket itt olvashatják.

 

 

süti beállítások módosítása