Balázs Péter marad az igazgató Szolnokon

Harmadik ciklusát kezdheti meg a szolnoki Szigligeti Színház élén Balázs Péter, akit csütörtökön választott meg a város közgyűlése újabb négy évre a teátrum élére.

Balázs Péter újabb vezetői mandátuma 2015 júliusától 2019 júniusának végéig szól, a közgyűlés egyhangúlag támogatta ismételt kinevezését. 

Szalay Ferenc polgármester a közgyűlésen elmondta: a színház vezetői munkakörének betöltésére egyedül Balázs Péter pályázott. Kitért arra, hogy a pályázatot szakmai bizottság véleményezte, amelynek tagjai március 20-án meghallgatták, majd egyhangúlag támogatták Balázs Pétert.

 

balazs-peter

Fotó: Magyar Hírlap via kulturpart.hu

 

 

Az igazgató és társulata jó gazdája a színháznak”- mondta Szalay Ferenc. Hozzátette: a színház társulata hangsúlyos szereplője a város kulturális életének, legnagyobb értéknek az Ádámok és Évák nevű szolnoki produkciót tartja, amely az egész országban ismertté vált.

Balázs Péter a döntés után elmondta: a számos fiatal tehetséges színésszel rendelkező gárda vezetését változatlanul kihívásnak tartja és reméli, hogy újabb emlékezetes előadásokat tűzhetnek műsorukra. Kiemelte, hogy a jövőben is részt akar venni társulatával a város kulturális életében, céljuk nyitni a fiatalok felé, ehhez kérik a pedagógusok segítségét. 

Példaként említette, hogy az Ádámok és Évák produkciót folytatják, de várják a diákokat a Szín-Mű-Helyben, emellett lesz babaszínház és rajzpályázat, valamint a szolnoki televízió munkatársaival is vannak közös terveik.

Balázs Péter az MTI-nek hangsúlyozta: a színház társulatának létszáma nem fog változni. Mint elmondta, magasan képzett, országosan is elismert színészek dolgoznak a szolnoki társulatban, akik előtt kiszámítható pályamodell áll, ezért érdemes a társulathoz tartozniuk. Ráadásul a társulati tagok olyan színes repertoárban próbálhatják ki színészi képességeiket, hogy nem akarnak elmenni Szolnokról. Hozzátette: emellett sok vendégszínész játszik Szolnokon, a jövő évadban is neves művészeket hívnak meg teátrumba.  

Balázs Péter egyébként arra számított, hogy rajta kívül lesz más pályázó is a korábbi évekhez hasonlóan. „Valószínűleg azért nem így történt, mert ez nem csak egy pozíció, hanem hivatás, a legnagyobb öröm számomra, hogy egész életemben színész voltam, az vagyok most is” - mondta a direktor. Ennek kapcsán megjegyezte: kizárólag olyan szerepet játszik, amelyről úgy véli, hogy az ország más színházaiban is rá osztották volna. 

A régi-új igazgató feladata lesz a kiírás szerint a magyar és a világirodalom értékeinek bemutatása a Szigligeti Színházban. Emellett segítenie kell a kortárs szerzők műveinek színpadra állítását, a Szín-Mű-Hely nevű szobaszínházban pedig az újító kezdeményezéseknek, kamaradarabok színrevitelének, konferenciáknak kell teret kapniuk.

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt első alkalommal 2007-ben nevezték ki a szolnoki színház igazgatójává, majd 2011-ben négy évvel meghosszabbította mandátumát a közgyűlés. 

Április 1-től gazdasági társaságként, nonprofit Kft.-ként működik a Szolnoki Szigligeti Színház, az átalakulás egy jogszabályváltozás miatt vált szükségessé.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása