„Jóval többet dolgozunk elődeinknél” – Ókovács Szilveszter válaszolt

A Magyar Állami Operaház igazgatóját a Napi Gazdaság kérdezte. Lapszemle.

A Napi Gazdaság cikkéből:

 

Ókovács Szilveszter beszélt az Opera állami támogatásának mértékéről. „Eddig évente nagyságrendileg egymilliárdos lépésekkel tudtunk haladni: 5,7 milliárd forintnyi támogatásról indultunk, idén 9,3 milliárd forint van a sorunkon, jövőre pedig át kellene lépni a 10 milliárd forintos küszöböt. A végső dátum valóban 2018, amikorra a 17 évvel ezelőtti 6,4 milliárd forint valorizációjának nagyjából megfelelő 12 milliárd forintos központi büdzsé elérését tűztük ki célul. Ez akkor saját bevételeinkkel kiegészítve 15 milliárd forintos mérlegfőösszeget jelentene, ami még mindig csupán a negyede a bécsi Opera finanszírozásának. Időközben kinyitottuk az Erkel Színházat, amivel együtt 80 százalékkal emelkedtek a támogatások 2012-höz képest, ebből pedig az előadások számát is megdupláztuk. Ennek is köszönhetően a fizető nézők száma már 120 százalékkal nőtt” – árulta el az igazgató, aki arról is beszélt, mennyire sikerült az Operaházat felrajzolni Európa kulturális térképére:

 

„Jóval többet dolgozunk az elődeinknél, ez kétszer annyi előadás, valamint háromszor annyi premier esetén biztosan kijelenthető. A csapat premiersorozatokban kiválóan teljesít, olykor csak jól, de már sohasem gyengén. Nem tudom, hogy a megfelelő mérce-e, de a nemzetközi sztárvilágban mondjuk száz név tartozik az első osztályba, ebből húszat ismer a szakma, tízet pedig a publikum, ezek a fellépők az Operaház korosodó színpadán is járatosak. A minőséget talán mégis az állandó tényezők, így a zenekar, a balett, az énekkar, a műszak, a gyártás és az adminisztráció mutatja meg leginkább. A legfeltűnőbb változás a zenekar és a marketing terén érződik. Előbbit a hozzánk látogató világhírű karmesterek egytől egyig nagyszerűnek találják, nem véletlen, hogy a muzsikusok illetménye most 80 százalékkal magasabb, mint négy éve volt” – fogalmazott, majd az énekkar és a balettkar helyzetét is értékelte:

 okovacs

Ókovács Szilveszter (forrás: pannonrtv.com)

 

„Az énekkar 150 fős, egyharmaduk frissen felvett fiatal művész. Hosszú építkezés indult az új karigazgatóval, a tagok minősítése el fog indulni a közeljövőben. A balettbe fektetett munka most kezd beérni Solymosi Tamás ténykedése nyomán. Sokan nem tudják, hogy a Magyar Nemzeti Balett a világ egyik legnagyobb társulata, és még mindig száz körüli benne a magyar művészek száma, miközben ez a terület számít a legnemzetközibbnek minden dalszínházban. Ugyanakkor nagy hangsúlyt helyezünk a technikára, a minőségben nem lehet megalkuvás. Bizony itt megnézik, ki hányat forog spiccen vagy hogy kin van súlyfelesleg” – árulta el Ókovács Szilveszter, aki ez utóbbi minősítésekről részletesebben is szót ejtett.

 

„Ezek a minősítések a megtisztulás miatt fontosak. Bármelyik együttesünket nézi, a tagok különböző "sportágak" válogatottjai, és aki ide nem fér be, az azért még boldogulhat máshol. Nemcsak a múlt 130 évével, hanem a jelen nézőivel szemben sem tisztességes, ha nem a legjobbra törekszünk. Fluktuáció pedig bárhol, bármilyen munkakörben létezik, az élethosszig tartó közalkalmazotti szerződések mögött gyakran nincs motiváció, csak ellustítanak” – fogalmazott az igazgató.

Ókovács Szilveszter az épületfejlesztésekről is beszélt.

 

„Reményeink szerint több projekt fut majd egymással párhuzamosan. Az Erkel Színház körüli utómunkálatok minden évben esedékesek, most a színpadi deszkázat cseréjét, aztán majd egy hatásosabb klímarendszer kialakítását tervezzük, saját erőből. A Jókai téren álló zenekari központunkban is lesz néhány tíz millió forintos javítás, ahogy a Hajós utcai üzemházunkban is. Az Operaház nézőforgalmi területeit szintén intézményi forintokból restauráljuk és a vizesblokkokat is felújítjuk a jövő nyárig. A komolyabb fejlesztés a 35 évet lehúzott alsó és felső színpadgépészet együttes teljes cseréje lesz: az 500 négyzetméteres liftszerkezet beépítése önmagában is többmilliárdos beruházás. Akárhogy sakkozunk, a szükséges munkálatok elvégzése egy 2017 nyarán kezdődő tíz hónapos bezárás nélkül nem fog menni” – összegzett Ókovács Szilveszter.

 

A teljes interjú a Napi Gazdaság március 26-ai lapszámában jelent meg.

 

Forrás: Napi Gazdaság

 

süti beállítások módosítása