Barbelo – A Szerb Intézetben látható Erdeős Anna rendezése

A Biljana Srbljanović kortárs szerb írónő darabjából született előadás április 1-jén és 23-án lesz látható a Szerb Kulturális Intézetben Erdeős Anna rendezésében. A bemutatót tavaly májusban tartották a TITÁNium Színházi Szemle ajánlott előadásaként.

 

Az alkotók ajánlója:

 

Milica egy kis kőfalon ül. Sírva cigarettázik. A fal egyik felén a halál, ahova tartott, de valamiért nem oda került; másik oldalán az élet, amit elutasított. A házak és a park, ahova az emberek a kutyáikkal és a gyerekeikkel járnak. Mind keresnek valamit. Valami kapaszkodót. A minduntalan elvetélő mostohaanya saját gyereket akar. A négy gyermekét a háborúban elveszítő asszony kutyáit hiszi fiainak. A visszataszító külsejű besúgó rendőr anyja szintén kilépett az életből. A hatalommániás, karrierista politikus paranoiával küzd. Nem érdekli senki, aztán egyszercsak ő sem senkit.

 

Van-e esélye az otthagyott kisfiúnak megszeretni az életet és bárminemű normális emberi kapcsolatot kialakítani? Találhat-e megnyugvást a háborgó lélek az öngyilkosság után?

 

DNS 8251

 

Erdeős Anna rendező az előadásról:

 

"2009-ben volt belőle egy felolvasó színházi esemény Egerben a Quartet Fesztiválon, ahol francia, szerb és cseh meghívottak mellett az akkor másodéves bábszínész-rendező osztály kapott felkérést 3 darabra. Ez volt közülük az egyik, és bár ott nem én rendeztem, felfigyeltem rá, pontosabban beleszerettem rögtön. Egészen rendkívüli darab. Elgondolkodtató, a nézők logikáját igénybe vevő, ugyanakkor sok humort és izgalmat, megdöbbentő és remélhetőleg megkapó pillanatokat indukáló szöveg, igazi csemege. (...) 

 

Ez lesz sorban a harmadik kortárs magyarországi bemutatóm. Tematikájában, érzületében, mélységében talán az Ódry Színpadon megrendezett Futótűzhöz hasonlít, a libanoni-kanadai Wajdi Mouawad talányos darabjához. Talán abban az előadásban tudtam kifejezni eddig a legtisztábban a saját színházam vizuális és színészvezetési tematikáját, legutóbb ott sikerült elmondanom, amit az általam látott világról és önmagamról gondolok.  Ennél ugyan nagyobb sikert aratott a Szentivánéj, a skót David Greig kétszemélyese, amit a Katona Sufnijában mutattunk be és most a Thália egyik stúdiójában megy. Az nagyon más, egyfajta romantikus komédia, úgynevezett szórakoztató darab, ami sokkal könnyebben fogyasztható" - mesélte a tavalyi bemutató kapcsán Erdeős Anna a Ványa bácsi blog interjújában.

 

DNS 8750

 

Erdeős Anna a Kaposvári Egyetem színész, majd az SZFE bábrendező szakán szerzett diplomát. 2012-ben rendezte meg Wajdi Mouawad Futótűz című darabjának magyarországi ősbemutatóját Udvaros Dorottya főszereplésével, 2013-ban pedig a Katona József Színház mutatta be diplomamunkáját: David Grieg Szentivánéj című darabját – szintén Magyarországon először – Pelsőczy Réka és Kocsis Gergely főszereplésével.

 

DNS 8833

 

Erdeős Anna – FÜGE

Biljana Srbljanović: 
Barbelo, avagy kutyákról és gyerekekről

 

Milica: Tánczos Adrienne
Mila: Spolarics Andrea
Milena: Stork Natasa
Dragan: Végh Zsolt
Drago: Gőz István
Zoran: Szolár Tibor
Marko: Kardos Róbert
Kutyás nő: Fekete Györgyi

 

Látvány: Ondraschek Péter
Zene: Mátrai Péter
Fordító: Potoczki Klára
Dramaturg: Perczel Enikő
Rendezőasszisztens: Antal Klaudia

Rendező: Erdeős Anna

 

2015. április 1., 23. 19.00,

Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ

 

Jegyvásárlás:
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 49.
E-mail: jegy@fugeprodukcio.hu
Tel.: +3670/777 2533

 

 

süti beállítások módosítása