Elhunyt Gene Saks

Elhunyt Gene Saks amerikai színész, három Tony-díjas színpadi és filmrendező, akinek nevéhez olyan kultikussá vált vígjátékok fűződnek, mint a Mezítláb a parkban vagy a Furcsa pár.

Családjának közlése szerint Saks szombaton, 93 éves korában, tüdőgyulladásban halt meg East Hampton-i otthonában, New York államban. 

 

gene

 

Gene Saks színészként kezdte a pályafutását a Broadwayn, ahol azonban később rendezőként futott be, pályája tetőpontján, 1977-ben egyszerre három rendezését is játszották a vezető New York-i színházakban. 

 

Színpadi rendezőként három munkájával nyerte el a színházi szakma legrangosabb amerikai elismerését, a Tony-díjat.

 

Filmrendezőként Saks elsősorban Neil Simon drámaíró és forgatókönyvíró színdarabjainak filmes adaptációjával vált ismertté. Első filmes rendezése a Mezítláb a parkban című vígjáték volt 1966-ban, Jane Fondával és Robert Redforddal a főszerepben, egy évre rá következett a Furcsa pár Jack Lemmonnal és Walter Matthauval. 

 

Más ismert filmjei közé tartozik A kaktusz virága (1969), Az utolsó félrelépés (1972), a Kamaszkorom története (1986), a Csin-csin (1991) vagy a Senki bolondja (1994). Színészként kisebb szerepeket is alakított filmekben, például A második utca foglyaiban (1975).

 

süti beállítások módosítása