Máté Gábor: "Szeretném, hogy szabadabban gondolkodjunk"

A Katona József Színház igazgatóját a Faust közellgő premierje kapcsán kérdezte az Origo.

 

Az Origo cikkéből:

 

A kétestés Faust bemutatója április 25-26-án lesz, három nappal a címszerepet játszó Máté Gábor 60. születésnapja előtt, aki elmondta, ez a véletlen műve, Schilling Árpád, az előadás egyszerűen ekkor ért rá. "Hosszabb a próbaidőszak, mint máskor, mert valójában két darabot próbálunk. Nekem ez különösen nehéz időszak, mert ilyenkor kell összeraknom a jövő évad programját, és feszítettebb az idegrendszerem. Nem lehet mit csinálni, ez ilyen helyzet" - árulta el a Katona igazgatója.

 

Máté Gábor a rendhagyó vállalkozásról elmondta, általában egymás után következő napokon játsszák majd a Faust két részét, de lesz olyan is, hogy az előadások között három nap szünet lesz. "Úgy látom, hogy világos és egyszerű előadás lesz. Nincsenek benne aktuálpolitikai utalások, a színház mint metafora erősen működteti a produkciót. Ilyenformán elüt az eddigi Faust-értelmezésektől. De a két rész különbözik egymástól. A Faust II. sokkal bonyolultabb, Goethe élete végéig írta, és ebben már minden benne van, amit az életről gondolt" - mondta az előadás címszereplője.

 

mate-gabor

Fotó: Szabó Gábor, origo.hu

 

"Én a diploma megszerzése után 1980 és 1987 között a kaposvári színházban, hogy úgy mondjam, szocializálódtam. Ez akkoriban gyökeresen más esztétikán alapuló színház volt, mint a többi. Ebből fakadóan én a gondolkodtató színházat szeretem. A színház reflektál valamilyen értelemben a társadalmi folyamatokra, valamilyen tükröt tart, és ebben a szórakoztatás is érintve van, mert az embereket szórakoztatni is kell meg gondolkodtatni is egyszerre. Azt nem szeretem, ha a színház azt tűzi ki célul, hogy csak szórakoztat. Az agitatív színházat sem szeretem, mert az meg törvényszerűen leegyszerűsíti a dolgokat. A színpadon az ember az igazságot keresi. Az igazság pedig több oldalú, bonyolult dolog. Irritál minden, ami didaktikus" - fogalmazott Máté Gábor.

 

A művész elmondta, inkább színházi szempontok mozgatják. "Ma már sok mindent nevezünk színháznak. A dramaturgia sokkal szabadabb, mint 20-30 éve. A nézőket szoktatni kell ahhoz, hogy nemcsak az a színház, amikor az ember beül, az első felvonásban nagy nehezen kiderül, hogy kik a szereplők, miféle események várhatók, aztán jön a második felvonás, amikor bekövetkeznek azok az események, amire számítottunk, aztán a harmadik felvonásban megoldódnak a dolgok. Természetesen ez nagyon kedvelt dramaturgia, de ennél ma már sokkal sokszínűbb a színház. Azt szeretném, hogy szabadabban gondolkodjon a néző, és úgy látom, a közönség egyre rugalmasabb" - számolt be Máté Gábor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása