Megjelenik a Nemzeti Színház Kiskönyvtárának első kötete

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó "előhangjaként" mutatják be április 11-én a Nemzeti Színház Kiskönyvtárának első kötetét, a Hamu és gyémánt országát. A filmvetítéssel és rövid munkabemutatóval egybekötött eseményen a színház vendége lesz a szerző, Eugenio Barba, az Odin Teatret alapítója.

A Hamu és gyémánt országa a 20. század két nagy színházi alkotója, újítója és teoretikusa, Jerzy Grotowski és Eugenio Barba írásaiba ad betekintést - olvasható a teátrum közleményében, amelyben emlékeztetnek arra, hogy Eugenio Barba The Chronic Life című rendezésével szerepel április 24-én és 25-én a MITEM-en.


Mint a találkozó honlapján olvasható, a Hamu és gyémánt országa Jerzy Grotowski 26 levelét tartalmazza, amelyeket a 20. század korszakos jelentőségű színházi alkotója és teoretikusa a hatvanas években írt tanítványának, Eugenio Barbának, aki – mint az Odin Teatret alapítója – mestere mellett már maga is ott van a színháztörténet panteonjában.

 

eugenio-BARBA

Eugenio Barba (fotó: tagpress.it)


A kötet nagyobb részét kitevő "bevezetőben" Eugenio Barba biztos arányérzékkel kapcsolja össze a lelki történéseket a kor szociológiailag hiteles rajzával, a szakmai élményeket a portrékkal, amelyek a szocialista Lengyelország művészeiről, bohémjeiről és besúgóiról készültek – mindenkiről és mindenről, akibe és amibe az olasz rendező huszonéves fiatalemberként akarva-akaratlanul belebotlott - írják az ajánlóban.


A könyvbemutatóhoz négyórás szakmai program kapcsolódik. A program egy beszélgetéssel kezdődik, amelyen Eugenio Barba, Regős János, a könyv fordítója és Demcsák Katalin, Barba Papírkenu című, 2001-ben megjelent kötetének egyik fordítója vesz részt, a beszélgetés moderátora Szász Zsolt, a Nemzeti Színház Szcenárium című folyóiratának felelős szerkesztője lesz.


A beszélgetést követően az érdeklődők Julia Varley, az Odin Teatret színészének Eugenio Barba kommentárjaival kísért munkabemutatóján vehetnek részt. Majd - Regős János szinkrontolmácsolásával - levetítik az Odin Teatret 50. évfordulójára készült filmet.


A rendezvényt kötetlen beszélgetés zárja Eugenio Barbával és Julia Varley-vel az Odin Teatret működéséről és a MITEM-en látható előadásukról.


A Nemzeti Színház április 14. és 28. között rendezi meg a II. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amelyen 13 ország - Spanyolország, Svájc, Franciaország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Macedónia, Ukrajna, Olaszország, Oroszország, Dánia, Románia és Magyarország - vesz részt.


A nézők 3 színpadon 20 előadást láthatnak. Az előadások mellett szakmai programok, közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések és mesterkurzusok is várják az érdeklődőket.


A MITEM április 14-én, kedden délután nyitóünnepséggel, zászlófelvonással és a fesztiválklub megnyitásával kezdődik. Délután a madridi Teatro de La Abadía Entermeses (Komédiák) című előadása, este pedig a svájci Theatre Vidy-Lausanne Apolló mozi című produkciója látható.


A találkozón sokféle színházi gondolat, a hagyományos és kísérletező színjátszás, a legendás nagy mesterek és a feltörekvő új csillagok is teret kapnak.


A fesztiválon látható lesz többek között az egyik legizgalmasabb fiatal francia rendezőnek, Thomas Jollynak az első munkája, az Arlequin, a szerelem által pallérozva című produkció, a Compagnie La Piccola Familia társulatának előadásában április 16-án.


A MITEM-en rendezőként és színészként is bemutatkozik Toni Servillo, A nagy szépség című az Oscar-díjas film főszereplője, aki a milánói Piccolo Teatro társulatával érkezik Budapestre a Belső hangok című előadással. A darab április 22-én és 23-án látható a Nemzeti Színházban.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása